Er is een nieuwe controller voor de Grainfather op de markt. Deze is PID gestuurd en je kunt er een heel maischschema in zetten, zodat deze automatisch wordt uitgevoerd. Je kunt de controller aansturen met de Grainfather Connect app (Android en iPhone). Het mooie is, dat je een recept uit BrouwHulp kunt exporteren en in de Grainfather Connect app kunt importeren. De app maakt via Bluetooth contact met de controller en je recept zit er dan meteen in. Behalve dat de controller het maischschema dan ingeprogrammeerd heeft, geeft de controller ook een seintje wanneer de hopgiften moeten gebeuren.

Het exporteren van een recept uit BrouwHulp en importeren in Grainfather Connect gaat als volgt.

Selecteer in BrouwHulp het recept dat je wilt exporteren. Kies vervolgens Exporteer recept:

Er verschijnt een dialoogvenster waar gevraagd wordt waar je het recept wilt opslaan en onder welke naam. Kies het bestandsformaat BeerXML:

Sla het bestand op.

 

Ga naar http://brew.grainfather.com/ en maak een account als je dat nog niet hebt gedaan. Log in op jouw account. Klik onder jouw accountnaam op My Recipes. Je ziet daar al jouw geïmporteerde recepten staan. Deze is natuurlijk leeg als je nog geen recept hebt geupload. Klik op Import recipe en importeer jouw recept. Als dat is gedaan, klik dan het recept aan en pas eventueel nog dingen aan. Sla op.

 

Open op jouw telefoon de Grainfather Connect app en maak contact met de controller via Bluetooth. Selecteer Start new session en selecteer jouw recept bij Cloud.

 

 

Alle informatie staat er nu in en wordt naar de controller gestuurd. Je bent klaar om te brouwen.

Op de controller komen de achtereenvolgende stappen te staan. De eerste is het opwarmen van het maischwater:

Twee dingen nog over Grainfather Connect.

1. GF Connect negeert de in BrouwHulp ingestelde hoeveelheden maisch- en spoelwater, maar rekent deze zelf uit volgens de Grainfather rekenregels.

2. Er zit nog een bug in Grainfather Connect. De hoeveelheden van de overige ingrediënten en de gist worden niet goed weergegeven. Dit ligt niet aan BrouwHulp, want uit BrouwHulp geëxporteerde Beerxml bestanden worden wel goed ingelezen in andere brouwprogramma's.

 

30 maart 2017

Vandaag heb ik voor het eerst met de nieuwe controller gebrouwen. Wat een mooi apparaat! Ik heb het recept zoals hierboven beschreven in de Grainfather Connect app geïmporteerd, contact gemaakt met de Grainfather controller en in de app de brouwsessie geactiveerd. Meteen geven de app en de controller aan dat je de ketel moet vullen met water en eventuele brouwzouten en -zuren moet toevoegen, zoals te zien is op het plaatje hierboven. Zodra dat gebeurd is, druk je op Set en het maischwater wordt opgewarmd:

 

Als de juiste temperatuur is bereikt, vragen de app en de controller of je de mout wilt storten.

Zodra dat is gebeurd en alles is goed geroerd, druk je weer op Set en het maischschema wordt doorlopen. De pomp gaat automatisch aan:

Als de laatste stap klaar is, krijg je een seintje dat het tijd is om te filteren en te spoelen. Door op het pijltje naar boven te drukken, kun je bijhouden hoeveel liter spoelwater je hebt toegevoegd. De hoeveelheid gaat steeds met een liter omhoog. Tijdens het spoelen verwarmt de Grainfather het wort tot 98 graden.

Na het spoelen en uitlekken, kun je door op Set te drukken aangeven dat het koken moet beginnen. Ondertussen kun je in de app zien welke hopgiften je in je recept hebt en wanneer je deze moet toevoegen.

 

Als het tijd is om een hopgift te doen, krijg je een seintje:

Verder zie je zowel op de Grainfather controller als in de app hoeveel tijd het wort nog moet koken.

Als het koken klaar is, krijg je een seintje en kun je gaan koelen.

 

Het werkt allemaal vlekkeloos en omdat de controller de hoeveelheid energie die naar de verwarming gaat nauwkeurig regelt (je ziet bijvoorbeeld dat het vermogen lager wordt geschakeld als de doeltemperatuur bijna is bereikt), blijft de maischtemperatuur steeds precies goed. Bij de oude controller schommelde de temperatuur nog wel eens een paar graden. Ook hoef je niet meer te schakelen tussen de maischstand (500 W) en de normale stand (2 kW).

Kortom: ik vind het een enorme aanwinst en ben heel blij met deze nieuwe controller en de mogelijkheden die deze biedt.