De Chimay Wit vind ik de lekkerste tripel die ik ken: een mooi complexe fruitigheid, wat kruidigheid uit de gist, veel hoppigheid en droog met toch een mooie moutsmaak. Deze tripel perfect nabrouwen is dan ook een soort heilige graal voor mij. Met de vloeibare Chimay-gisten is het me nooit echt gelukt om dit bier te benaderen. Je hebt veel gist nodig. Teveel of te weinig gist gebruiken leidt al snel tot afwijkingen (teveel ethylacetaat, teveel banaan of teveel peper). Toen de Lallemand Abbaye op de markt kwam, die naar verluid de Chimay gist is, werd doseren in ieder geval een stuk gemakkelijker.
Onlangs deed ik weer een poging. Zie hieronder het recept.
Ik koelde het wort tot 19,3 graden, voegde de gist toe en hield het wort op die temperatuur. Toen de gisting los ging, liet ik de temperatuur oplopen tot 21.3 graden.
Enkele dagen geleden proefde ik mijn tripel naast de Chimay Wit. De tripel had toen twee weken bij 28 graden hergist op fles. Chimay hergist ook bij die temperatuur.
T lijkt iets donkerder.
Zoals je ziet was mijn tipel nog ietsje troebel. De kleur is identiek. De Chimay had een tikkie meer koolzuur, maar het scheelde niet veel. Dit waren mijn aantekeningen (T = mijn tripel; ChW = Chimay Wit):
Visueel: T is iets troebel, ChW tweeschijn. Schuim gelijk.
Geur: ChW iets sterker: banaan, mout, hop (kruidig, bloemen). ChW heeft vooral meer banaan en hopkruidigheid en blijft ook langer geuren.
Smaak: T: mout, banaan, licht bubblegum, hoppig (citrus vooral). ChW: kruidig, banaan, bubblegum, fruitiger. Smaak ligt dichter bij elkaar dan geur.
Nasmaak: bitter. ChW heeft een iets hardere bitterheid.
Mondgevoel: ChW heeft iets meer koolzuur.
Conclusie: erg gelijkend, maar ChW heeft meer geur. De ChW heeft wat meer fruitigheid, de T wat meer peper. Volgende keer: E.K. Golding i.p.v. Styrian Golding. Hallertau Mittelfrüh i.p.v. Saaz. Vergisting starten bij 20 graden.
Volgende keer ga ik de hier opgetekende wijzigingen doorvoeren. Niettemin is de tripel een prima tripel geworden. We mogen ook wel de conclusie trekken dat de Lallemand Abbaye inderdaad grote overeenkomsten vertoont met de Chimay gist.
Download hier het recept in BeerXML opmaak. Klik met de rechtermuisknop op de link en kies Bestand opslaan als...