Wordt het moutwijn of druivenbier? Dat is nog even de vraag.

 

Recent kon ik 20 kg druiven bemachtigen (Glorie van Boskoop) en aangezien ik meer van bier dan van wijn houd, leek het me leuk om een hybride te maken. Later hoorde ik dat dit al commercieel gemaakt wordt in Italië, de zogenaamde Italiaanse Grape Ale. Voor het maken van Grape Ale worden verschillende routes bewandeld. Soms worden uitgeperste druivenschillen aan gistend bier toegevoegd, soms wordt gistende wijn aan wort toegevoegd en gezamenlijk verder vergist met een biergist. Er worden witte druiven gebruikt, maar ook rode. Kortom: iedereen doet maar wat.

Van de 20 kg druiven heb ik eerst wijn gemaakt en vergist met de Wyeast 4267 Summation Red gist. Na 6 dagen heb ik het most gefilterd om de schillen en pitten te verwijderen. Het most heeft daarna nog een aantal dagen gegist. Vervolgens heb ik een wort gemaakt van pilsmout en een beetje tarwemout met een SG van 1,071 en minimale bitterheid en de nog gistende wijn toegevoegd. Ook heb ik de Mangrove Jack's Empire Ale gist toegevoegd.

  

 

Na een week heb ik het mengsel overgeheveld om resterende drab van de druiven en bezonken gist te verwijderen. Ondertussen is het bier bijna uitgegist en al veel helderder. Het heeft een prachtige dieprode kleur. Bij het overhevelen smaakte het bier veelbelovend: eerst heel fruitig van de druiven, met ook hints van bessen en rood fruit en daarna licht moutig. Uiteraard smaakt het ook wat zuur, maar niet zo hard zuur als wel eens het geval wil zijn met wijn. Ik heb dan ook malolactische bacteriën toegevoegd om appelzuur om te zetten in het veel zachter smakende melkzuur.

Ik laat het bier nog rustig een paar weken uitgisten en rijpen alvorens het op fust te zetten en te bottelen. Wordt vervolgd!

Het bier is ondertussen op fust gezet en gebotteld. Hij heeft een prachtig rode kleur en is mooi helder getrokken. De smaak bij het bottelen was veelbelovend: fruitig (bessen, beetje aardbei) en daarna wat mout en licht bitter. De body is licht. Ik ben benieuwd hoe dit gaat smaken als er koolzuur op zit en het bier nog wat heeft gerijpt.