Jaha, denk maar niet dat je er zo gemakkelijk vanaf komt. Die Dupont gist zorgt altijd voor verrassingen.

Na de gist te hebben geoogst van mijn saison, was het tijd om een supersaison te brouwen, geïnspireerd op de Avec les bons Voeux van brouwerij Dupont. Geheel volgens de wijsheid had ik extra veel gist toegevoegd, flink belucht en gistvoeding toegevoegd. Het begin SG was 1,076. De gisting ging explosief van start, maar helaas, na een dag zakte de gisting al sterk in.

Ik meet de hoeveelheid vrijkomend CO2 met behulp van een oude gasmeter, dus ik kan precies in de gaten houden hoe de vergisting verloopt. Uit de hoeveelheid CO2 bereken ik ook wat het SG van het gistende bier is. Toen de vergisting instortte, zat het SG nog boven de 1,040 en aan de snelheid van afname van CO2-productie was te zien dat de vergisting heel erg lang zou gaan duren. Dus na een dag vergisting ging ik het bier 15 minuten beluchten. Dit had geen enkel effect, sterker nog, de vergisting zakte lekker verder in.

Na dag 2 was het tijd voor een volgende ingreep. Weer 15 minuten beluchten en toevoegen van 15 gram diammoniumfosfaat (DAP). En dit had wel effect. De vergisting krabbelde weer op en nu, 9 dagen na brouwen, is het bier bijna uitgegist. Hieronder zie je het plaatje van het verloop van de vergisting.

 

 

Uit dit voorbeeld blijkt maar weer dat de Dupont gist echt extra voeding nodig heeft, mogelijk in combinatie met extra beluchting.

 

De saison die ik als eerste brouwde is overigens een heerlijk bier geworden. De rogge voegt echt wat toe in de vorm van een kruidige, licht moutige smaak. De fruitigheid van de Dupont-gist komt mooi naar voren. Hij is wellicht iets te bitter, maar daar houd ik wel van. De sterke saison is nog niet aangesloten op de tap en op de fles nog niet genoeg gerijpt om er iets over te kunnen zeggen.

Oktober 2022

Ondertussen is de Sterke Saison aangesloten en voldoende gerijpt. Het is een heerlijk bier geworden. De koudhop komt mooi naar voren als kruidigheid en iets citrus en de fruitigheid uit de gist komt ook mooi door. Echt een toppertje!

Om bovenstaande te herhalen, heb ik ondertussen ook een Amerikaanse saison gebrouwen. Dat is een saison met een flinke dosis Amerikaanse hoppen (in dit geval Citra en Idaho7) bij vlamuit. Ook hier heb ik drie pakken gist toegevoegd en de vergisting verliep precies zoals bij de roggesaison. Vervolgens heb ik de gist geoogst en een herfstsaison gebrouwen. Dit is een sterke saison met donkere mouten. En de vergisting van dit bier verliep precies zoals bij de sterke saison. Ook bij de herfstsaison moest ik na anderhalve dag beluchten en DAP toevoegen. Daarna verliep de vergisting weer vlot door.

Een aantal keren met dezelfde gist brouwen loont. Je leert het gedrag van de gist goed kennen en weet wat je kunt verwachten en hoe je kunt ingrijpen als dat nodig is.