Brouwerij Het Witte Paard is in 2004 ontstaan als Serrebrouwerij Het Witte Paard in ons vorige huis in Arnhem. De oudst bekende brouwerij in deze stad heette Het Witte Paard en het leek mij wel aardig om deze naam in ere te houden. Om vragen voor te zijn: er is geen connectie met welke prins dan ook. Lees hier iets meer over de oude Arnhemse brouwerij. Brouwerij Het Witte Paard is een hobbybrouwerij. Er wordt dus geen bier verkocht en er zijn geen etiketten.

Na onze verhuizing naar Zutphen in oktober 2007 bleef de naam gehandhaafd. Alleen de Serre verdween uit de naam, omdat er niet meer gebrouwen wordt in een serre. Bij ons nieuwe huis staat een stenen garage van 10 bij 3 meter, waarvan de helft geannexeerd is om te dienen als brouwerij. De brouwerij is ondertussen klaar en het is een waar genot om een speciale ruimte te hebben waarin ik kan brouwen, vergisten, bottelen enzovoort. Ook heb ik een aantal klimaatkasten gemaakt, zodat ik temperatuurgecontroleerd kan vergisten.

De brouwinstallatie van Het Witte Paard is heel lang een HERMS (Heat Exchanging Recirculating Mash System) geweest. Dergelijke systemen zijn in de VS ontwikkeld en daar veel in gebruik. Op deze site kun je meer lezen over mijn HERMS en hoe deze werkt. Ik brouwde er tussen 2004 en 2021 mee en ben zeer tevreden over het brouwgemak en de resultaten. In mei 2016 heb ik een Grainfather G30 brouwinstallatie gekocht en deze in 2022 vervangen door een Grainfather G40.

In de tweede aflevering van BrouwTV kun je mij aan het werk zien met de HERMS:

 

 

Op deze site kun je BrouwHulp vinden, een geavanceerd programma om recepten mee te ontwikkelen en een logboek bij te houden van je brouwsels. Er zijn twee versies: een versie voor Windows en een versie voor Linux. BrouwHulp wordt op dit moment niet meer verder ontwikkeld door mij. Ik heb BrouwHulp overgedragen aan een aantal programmeurs op het Hobbybrouwen forum en de code is open source geworden. Kijk voor meer informatie op het forum. Overigens doet de versie die je op deze site vindt het nog steeds uitstekend.

Behalve brouwer van Het Witte Paard ben ik ook één der Vier Broeders, de beroemde hobbybrouwerij die tot in Arnhem begon en in Zutphen verder ging.

Brouw je zelf ook bier, of wil je dat gaan doen, koop dan mijn nieuwe boek Verander water in bier. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt om thuis een uitstekend bier te brouwen. Gevorderde brouwers vinden er veel achtergrondinformatie en nieuwe inzichten.

Toen ik nog in Arnhem woonde, was ik (bestuurs)lid van het Maasland Thuisbrouwers Genootschap in Oss. In Zutphen was geen hobbybrouwclub, maar samen met andere enthousiastelingen uit Zutphen en de wijde omgeving heb ik in 2008 een nieuwe club opgericht: Brouwersgilde "De Roode Toren" te Zutphen. Clubavonden vinden eens per maand plaats (behalve in juli en augustus) in de Chamaven brouwerij te Zutphen.

En ten slotte: behalve brouwen heb ik nog meer hobby's, waaronder ligfietsen. Je vindt op deze site ook artikelen hierover. Rijden op een ligfiets is wat mij betreft de ultieme vorm van verplaatsing. Comfortabel, fantastisch uitzicht op de omgeving, relaxed. Toen ik eenmaal eens op een ligfiets gereden had, wilde ik niets anders meer. Regelmatig maak ik tochten van tussen de 50 en 100 km zonder zadelpijn en andere lichamelijke ongemakken en met een prachtig uitzicht op het landschap. Wat wil je nog meer?

Veel plezier met deze site.