Deze keer een kruising tussen een American Brown Ale en een saison. Het idee is om wat meer moutigheid in de smaak te krijgen, een roodbruine kleur een hoparoma's van een Amerikaanse hop. In dit geval is dat El Dorado en zelf gekweekte Cascade.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP143 |
Naam recept |
Saison Brune |
Brouwdatum |
24-04-2017 |
Bierstijl |
Amber-Red (American) |
Volume |
17,0 l |
Begin SG |
1,066 SG |
Eind SG |
1,001 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
98,5% |
Alcoholgehalte |
8,4 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
40 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
29 IBU |
Brouwzaalrendement |
70,0 % |
Kooktijd |
75 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
16,50 l |
Water uit Zutphen |
1,00 g |
CaCl2 |
2,00 g |
CaSO4 |
3,50 ml |
Melkzuur |
7,98 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
57 mg/l |
2 mg/l |
27 mg/l |
72 mg/l |
27 mg/l |
83 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
3,20 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
65,8 % |
0,50 kg |
Havervlokken |
Supermarkt |
2 EBC |
10,3 % |
0,31 kg |
Münchenermout |
Dingemans |
15 EBC |
6,5 % |
0,31 kg |
Cara-red |
Weyermann |
40 EBC |
6,5 % |
0,25 kg |
Biscuit |
Dingemans |
50 EBC |
5,2 % |
0,19 kg |
Crystal tarwemout |
Thomas Fawcett and Sons |
330 EBC |
3,9 % |
0,09 kg |
Pale Chocolate mout |
Thomas Fawcett and Sons |
525 EBC |
1,9 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Eiwitrust |
52,0 °C |
2 min. |
15 min. |
3,4 l/kg |
Amylaserust |
67,0 °C |
15 min. |
60 min. |
3,4 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
3,4 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
9,4 g |
Magnum |
bellen |
9,7% |
60 min. |
12,5 IBU |
21,0 g |
Cascade |
bellen |
4,7% |
10 min. |
4,9 IBU |
21,0 g |
El Dorado |
pellets |
9,7% |
10 min. |
11,1 IBU |
42,0 g |
Cascade |
bellen |
4,7% |
0 min. |
0,0 IBU |
21,0 g |
El Dorado |
pellets |
9,7% |
0 min. |
0,0 IBU |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
10,0 g |
French Saison (M29) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
26,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
26,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
26,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,006 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
90,9% |
Start nagisting |
29-04-2017 |
Temp. nagisting |
26,0 °C |
Start lagering |
29-05-2017 |
Temp. lagering |
5,0 °C |
Bij bottelen smaakte het bier heerlijk. Mooie moutsmaken vullen de fruitigheid uit de hoppen en gist goed aan. Misschien is dit meer een bier voor de herfst, gezien het hoge alcoholpercentage, maar met mate gedronken gaat ie er in de zomer ook zeker lekker in.
Hergist, met koolzuur en op de juiste temperatuur is dit een heerlijk bier. De mout overheerst: moutige smaken en een chocoladeachtige smaak komen naar voren. De fruitigheid van de gist zit wat op de achtergrond en je merkt niet dat het bier zo ver is doorgegist. De koudhop is, ondanks de flinke dosis, ver te zoeken. Het bier heeft daarom meer weg van een donkere Bière de Garde dan van een kruising tussen een American Brown Ale en een saison. Deze gist lijkt, zoals ik vaker heb gemerkt, de hoparoma's "op te eten".