Deze keer een kruising tussen een American Brown Ale en een saison. Het idee is om wat meer moutigheid in de smaak te krijgen, een roodbruine kleur een hoparoma's van een Amerikaanse hop. In dit geval is dat El Dorado en zelf gekweekte Cascade.

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP143

Naam recept

Saison Brune

Brouwdatum

24-04-2017

Bierstijl

Amber-Red (American)

Volume

17,0 l

Begin SG

1,066 SG

Eind SG

1,001 SG

Schijnbare vergistingsgraad

98,5%

Alcoholgehalte

8,4 vol.%

Berekende kleur (Morey)

40 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

29 IBU

Brouwzaalrendement

70,0 %

Kooktijd

75 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

16,50 l

Water uit Zutphen

1,00 g

CaCl2

2,00 g

CaSO4

3,50 ml

Melkzuur

7,98 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

57 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

72 mg/l

27 mg/l

83 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

3,20 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

65,8 %

0,50 kg

Havervlokken

Supermarkt

2 EBC

10,3 %

0,31 kg

Münchenermout

Dingemans

15 EBC

6,5 %

0,31 kg

Cara-red

Weyermann

40 EBC

6,5 %

0,25 kg

Biscuit

Dingemans

50 EBC

5,2 %

0,19 kg

Crystal tarwemout

Thomas Fawcett and Sons

330 EBC

3,9 %

0,09 kg

Pale Chocolate mout

Thomas Fawcett and Sons

525 EBC

1,9 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Eiwitrust

52,0 °C

2 min.

15 min.

3,4 l/kg

Amylaserust

67,0 °C

15 min.

60 min.

3,4 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,4 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

9,4 g

Magnum

bellen

9,7%

60 min.

12,5 IBU

21,0 g

Cascade

bellen

4,7%

10 min.

4,9 IBU

21,0 g

El Dorado

pellets

9,7%

10 min.

11,1 IBU

42,0 g

Cascade

bellen

4,7%

0 min.

0,0 IBU

21,0 g

El Dorado

pellets

9,7%

0 min.

0,0 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

10,0 g

French Saison (M29)

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

26,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

26,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

26,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,006 SG

Schijnbare vergistingsgraad

90,9%

Start nagisting

29-04-2017

Temp. nagisting

26,0 °C

Start lagering

29-05-2017

Temp. lagering

5,0 °C

 

Bij bottelen smaakte het bier heerlijk. Mooie moutsmaken vullen de fruitigheid uit de hoppen en gist goed aan. Misschien is dit meer een bier voor de herfst, gezien het hoge alcoholpercentage, maar met mate gedronken gaat ie er in de zomer ook zeker lekker in.

Hergist, met koolzuur en op de juiste temperatuur is dit een heerlijk bier. De mout overheerst: moutige smaken en een chocoladeachtige smaak komen naar voren. De fruitigheid van de gist zit wat op de achtergrond en je merkt niet dat het bier zo ver is doorgegist. De koudhop is, ondanks de flinke dosis, ver te zoeken. Het bier heeft daarom meer weg van een donkere Bière de Garde dan van een kruising tussen een American Brown Ale en een saison. Deze gist lijkt, zoals ik vaker heb gemerkt, de hoparoma's "op te eten".