Brouwerij Het Witte Paard is in 2004 ontstaan als Serrebrouwerij Het Witte Paard in ons vorige huis in Arnhem. De oudst bekende brouwerij in deze stad heette Het Witte Paard en het leek mij wel aardig om deze naam in ere te houden. Om vragen voor te zijn: er is geen connectie met welke prins dan ook. Lees hier iets meer over de oude Arnhemse brouwerij. Brouwerij Het Witte Paard is een hobbybrouwerij. Er wordt dus geen bier verkocht en er zijn geen etiketten.

Na onze verhuizing naar Zutphen in oktober 2007 bleef de naam gehandhaafd. Alleen de Serre verdween uit de naam, omdat er niet meer gebrouwen wordt in een serre. Bij ons nieuwe huis staat een stenen garage van 10 bij 3 meter, waarvan de helft geannexeerd is om te dienen als brouwerij. De brouwerij is ondertussen klaar en het is een waar genot om een speciale ruimte te hebben waarin ik kan brouwen, vergisten, bottelen enzovoort. Ook heb ik een aantal klimaatkasten gemaakt, zodat ik temperatuurgecontroleerd kan vergisten.

De brouwinstallatie van Het Witte Paard is een HERMS (Heat Exchanging Recirculating Mash System). Dergelijke systemen zijn in de VS ontwikkeld en daar veel in gebruik. Op deze site kun je meer lezen over mijn HERMS en hoe deze werkt. Ik brouw er sinds 2004 mee en ben zeer tevreden over het brouwgemak en de resultaten. Sinds mei 2016 heb ik ook een Grainfather brouwinstallatie.

In de tweede aflevering van BrouwTV kun je mij aan het werk zien:

 

 

Op deze site kun je BrouwHulp vinden, een geavanceerd programma om recepten mee te ontwikkelen en een logboek bij te houden van je brouwsels. Er zijn twee versies: een versie voor Windows en een versie voor Linux. In de loop der tijd zal deze site gevuld worden met nog meer leuks.

Behalve brouwer van Het Witte Paard ben ik ook één der Vier Broeders, de beroemde hobbybrouwerij die tot voor kort in Arnhem stond. Recent is de Vier Broedersbrouwerij ook hier naartoe verhuisd.

Brouw je zelf ook bier, of wil je dat gaan doen, koop dan mijn nieuwe boek Verander water in bier. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt om thuis een uitstekend bier te brouwen. Gevorderde brouwers vinden er veel achtergrondinformatie en nieuwe inzichten.

Ga ook naar Hobbybrouwen.nl. Op deze site vind je, naast veel informatie over zelf bier brouwen, het beste Nederlandstalige bierbrouwforum in het bekende deel van het universum. Op het forum loop je de kans uitstekende adviezen te krijgen van ervaren hobbybrouwers, dus meld je aan en wordt lid. Dat kost niets en levert je gegarandeerd veel op. Ik heb de grote eer om mede-beheerder van dit forum te zijn. Wil je mij vragen stellen, doe dat dan via het forum, zodat ook anderen iets kunnen hebben aan de vragen en antwoorden. Ik heb geen tijd om alle mails (snel) te kunnen beantwoorden.

Tenslotte nog dit: toen ik nog in Arnhem woonde, was ik (bestuurs)lid van het Maasland Thuisbrouwers Genootschap in Oss. In Zutphen was geen hobbybrouwclub, maar samen met andere enthousiastelingen uit Zutphen en de wijde omgeving heb ik in 2008 een nieuwe club opgericht: Brouwersgilde "De Roode Toren" te Zutphen. Clubavonden vinden eens per maand plaats (behalve in juli en augustus) in de Stadsbrouwerij te Zutphen. Er is momenteel een wachtlijst voor nieuwe leden. Hier vind je een artikel uit de Stentor over het begin van De Roode Toren.

Veel plezier met deze site.