Na jarenlange trouwe dienst was mijn Garmin Touring Plus aan vervanging toe. Het scherm van de Garmin is vrij klein en je kunt moeilijk een overzicht krijgen van de kaart als je onderweg bent. Daarnaast duurt het inladen van een track erg lang, zeker als de tocht langer is dan 50 km, wat bij mij nogal eens voorkomt.

Na enig speurwerk en het op een rijtje zetten van mijn eisen kwam ik uit bij de Mio Cyclo Discover Plus. Zoals je op onderstaande foto kunt zien is hij een stuk groter dan de oude Garmin, maar ook weer niet zo groot dat hij mijn uitzicht ontneemt op de Furai. Op een ligfiets zit het stuur voor je gezicht, in tegenstelling tot bij een rechtopfiets, waar het stuur altijd onder je zichtlijn zit. Een groot apparaat, zoals een smartphone, neemt dan al snel teveel zicht weg, waardoor je kuilen in of stenen op de weg niet op tijd ziet aankomen.

  

Mio Discover Plus naast de oude Garmin Touring Plus

 

Behalve dat het scherm van de Discover groter is, is de resolutie ook een stuk hoger. Het beeld is veel minder korrelig dan bij de Garmin.

 

Wat betreft de bediening ontlopen de twee elkaar niet veel. Beide navigatieapparaten zijn gemakkelijk in gebruik en in te stellen naar jouw voorkeuren. Behalve navigeren langs geïmporteerde GPX-bestanden, kunnen beide apparaten voor jou een verrassingsroute uitstippelen van een opgegeven lengte en natuurlijk ook naar een adres, coördinaat of POI navigeren. Beide apparaten nemen fietsritjes op. Hieronder noem ik een aantal verschillen.

  • Een nadeel van de Mio is, dat je er niet zelf kaarten op kunt zetten. De Mio is uitgerust met een kaart van Europa en dat zal in de meeste gevallen voldoen. Het is een aangepaste OpenStreetMap (OSM) en iets dergelijks vind je ook standaard op de Garmin. Maar op de Garmin kun je zelf bijvoorbeeld OpenFietsMap (OFM) kaarten zetten. Mocht je buiten Europa gaan fietsen, dan is dat op de Garmin gemakkelijk te regelen (al moet je wel een extra microSD kaart toevoegen om voldoende ruimte te hebben). In de Mio kun je trouwens geen extra microSD kaart stoppen.
  • In beide apparaten zit een verzameling PIO (Points of Interest), zoals winkels en restaurants. In de Garmin zitten geen campings, maar die voegde ik altijd handmatig toe (Archiescampings). In de Mio zitten wel campings. En dat is maar goed ook, want je kunt geen POI bestanden toevoegen. Dat vind ik het tweede minpunt van de Mio, naast het niet kunnen toevoegen van kaarten.
  • De Mio kun je koppelen aan een Komoot-account of een RouteYou account. De Mio heeft wifi en je kunt de routes die in Komoot of RouteYou staan via de wifi in het apparaat importeren. Heel handig. Als het zou werken. In Komoot heb ik rond de 100 routes staan, maar er worden er maar een stuk of 10 geïmporteerd. Importeren van eigen routes vanuit de MioShare website werkt wel vlekkeloos. Overigens kun je ook het apparaat aan een PC koppelen en handmatig gpx-bestanden op de Mio zetten. De Mio helpdesk meldde op mijn klacht over het niet importeren van alle Komoot routes dat dit komt omdat niet alle routes in Komoot compatibel zouden zijn. Maar dat lijkt mij onzin, want als ik de routes vanuit Komoot als gpx-bestand exporteer en vervolgens op de Mio zit, worden zij gewoon ingelezen.
  • De Mio heeft een leuke functie NeverMiss. Als je tijdens een fietsroute in de buurt van een bezienswaardigheid komt, geeft het toestel een melding op het scherm met een QR-code die je met je telefoon kunt scannen, waarna je meer informatie krijgt over de bezienswaardigheid. Leuk voor bij fietsvakanties, denk ik.
  • De Mio kun je koppelen aan je smartphone, waarna de Mio meldingen geeft als je een SMS-bericht of telefoontje krijgt. Hiervoor moet je een app (CycloSmart) op je smartphone installeren, waarna met die app contact wordt gelegd tussen de Mio en de telefoon via BlueTooth. Helaas kunnen mijn telefoon (Samsung Galaxy A50) en de Mio elkaar niet vinden. De helpdesk zou hier nog naar kijken, maar na ruim een week heb ik nog geen reactie ontvangen. In de recensie van de CycloSmart app in de PlayStore lees ik trouwens dat heel veel mensen met verschillende telefoons en Mio toestellen hier last van hebben.

Momenteel is het winter en het weer is niet geschikt voor lange fietstochten. Daarom heb ik de Mio nog niet in de praktijk getest, maar dat zal in het voorjaar ongetwijfeld veranderen.

 

Al met al vind ik het jammer dat twee van de beloofde functies niet werken: het importeren van tracks uit Komoot en contact maken met de smartphone. Omdat je ook geen kaarten en POI's kunt toevoegen, in tegenstelling tot bij Garmin toestellen, denk ik dat ik een volgende keer toch weer voor een Garmin kies.

 

Update 1 maart 2021

Twee dagen geleden heb ik eindelijk tijd gevonden om een tocht te fietsen met de Mio als navigatieapparaat. Fijn aan de Mio is het grote scherm. Navigeren gaat feilloos, de Mio geeft signalen als er een afslag aankomt of een punt waarbij je even moet opletten. Op de ligfiets zit de Mio niet in de weg, dat wil zeggen dat hij niet het zicht op de weg blokkeert. Ik heb tijdens de rit van 52 km geen rare dingen of kuren ontdekt. Vervelend vind ik wel dat het scherm nogal spiegelt en daardoor in de volle zon bij sommig lichtinval niet af te lezen is. Vooral als de zon voor je staat, is de inhoud van het scherm gewoon echt niet te zien. Ik begrijp niet dat het apparaat is uitgerust met spiegelend glas. Dat had toch wel anders gekund? Misschien is dit anders op een gewone fiets als het apparaat meer onder je zit, dat zal ik nog eens uit moeten proberen.