Op een gewone fiets is het simpel: je zet de navigatiecomputer of smartphone gewoon op het stuur. Maar bij de ligfiets ligt dat anders. Ik heb een Garmin Touring Plus, waar ik al jaren gebruik van maak, maar die heeft de nodige tekortkomingen. Het scherm is heel klein, je kunt niet echt goed uitzoomen om een kaart van de omgeving te kunnen zien. Sinds kort gebruik ik Komoot op de smartphone. Met Komoot kun je op de computer gemakkelijk routes uitstippelen en opslaan, deze zijn dan onmiddellijk ook op de smartphone beschikbaar. De navigatie gaat uitstekend en je maakt gebruik van het grote scherm van de smartphone. Ik vind het ideaal.

Maar, waar zet je een smartphone op de Furai (of in het algemeen op een bovenstuur van een ligfiets)? Eerst probeerde ik het naast het rechterhandvat en in het midden tussen de handvaten, maar daar zat hij in de weg. De telefoon nam teveel uitzicht op de weg weg. Ook zat hij te dichtbij, waardoor ik met mijn 50+ ogen niet meer goed kon scherpstellen op het scherm. Hij moest dus verderweg, maar zomaar op de stuurstang ging ook niet, want dan wijst het scherm omhoog.

Vandaag heb ik van een stuk pvc-buis een houder gemaakt. Op de juiste lengte afgezaagd en een kopse kant hol geveild. Met een stukje oude binnenband om de stuurstang en vastgezet met tiewraps bleef de houder goed zitten.

 

 

De telefoon zit nu ver genoeg om scherp te kunnen stellen en neemt niet teveel zicht weg.

Ook voor de Flevobike trike heb ik er een gemaakt van een paar stukjes resthout.

 

 

Toevoeging februari 2021.

In de praktijk neemt de smartphone op de ligfiets toch teveel zicht op de weg weg. Daarom heb ik een nieuw navigatieapparaat aangeschaft. Meer hierover vind je HIER.