Er zaten al redelijk oude banden op de flevotrike toen ik hem kreeg en ze waren wel aan vervanging toe. Even studeren op bandenkeuze en ik kwam uit op de Vredestein GoCycle band. Dit is een band met een lage rolweerstand (ook bij kouder weer) en een goede lekbestendigheid. Punt van zorg is, dat deze band 50 mm dik is (50-406) en de vraag was of dat wel zou passen. Nameten leerde mij dat het net wel of net niet zou kunnen. Tja, een ligfietser is avontuurlijk ingesteld, dus ik heb de banden besteld (ze zijn niet goedkoop).

 

 

Na montage en oppompen bleek dat de banden licht tegen de wieluitsparingen in de bak schuren. Ik haalde de bak eraf om te kijken of ik deze iets kon verhogen. De bak rust op twee rubbers (voor vering) die op de achteras vast zitten. Aan elke kant heb ik daar drie metalen ringen opgelegd en de bak weer vastgezet. De bak komt nu ongeveer anderhalve centimeter hoger te liggen en dit is genoeg om contact tussen band en bak te voorkomen. Omdat de rubbers iets inzakken bij belasting heb ik ook getest of de banden en de bak elkaar raken bij een belasting van 25 kg bagage in de bak. Dit bleek niet het geval te zijn. Ik vind het er wel vet uitzien, die dikke banden onder de trike.

 

 

9 oktober 2020

Vanmiddag boodschappen gedaan met de trike. Wederom is het een genot om zoveel opbergruimte te hebben. Een grote tas vol boodschappen en een 3,5 kg kattenvoer passen er gemakkelijk in. De nieuwe banden zijn fantastisch: de fiets is veel beter geveerd én de banden hebben een merkbaar lichtere rolweerstand. De banden slepen niet aan aan de bak, dus alles lijkt OK. Ik ben weer heel blij.