Ik ben dol op de Schlenkerla Rauchmärzen. Die volle mout- en rooksmaak vind ik heerlijk. Helaas is dit bier zelden hier ergens te koop of in een café te drinken, dus dan zit er niets anders op dan er zelf maar een te brouwen. Ik heb dat al vaker gedaan met goed resultaat. Deze keer wordt het er een met een twist: hij wordt gelagerd op eikenhout. De mout is gerookt op beukenhout, dus vandaar de naam van het bier.

Hieronder het recept:

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP205

Naam recept

Beuk en eik

Brouwdatum

22-10-2022

Bierstijl

Märzen en Oktoberfest

Volume

26,5

Begin SG

1,059 SG

Eind SG

1,016 SG

Schijnbare vergistingsgraad

72,9%

Alcoholgehalte

5,6 vol.%

Berekende kleur (Morey)

30 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

22 IBU

Brouwzaalrendement

81,9 %

Kooktijd

60 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

25,00 l

Water uit Zutphen

6,00 g

CaCl2

4,20 ml

Melkzuur

12,04 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

82 mg/l

3 mg/l

25 mg/l

76 mg/l

73 mg/l

20 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

5,00 kg

Rookmout

Weyermann

6 EBC

76,8 %

1,20 kg

Münchner I

Weyermann

15 EBC

18,4 %

0,13 kg

Melanoidinmout

Weyermann

70 EBC

1,9 %

0,13 kg

Crystal tarwemout

Thomas Fawcett and Sons

160 EBC

1,9 %

0,06 kg

Carafa Special III

Weyermann

1400 EBC

1,0 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

30 min.

3,8 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

5 min.

30 min.

3,8 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

5 min.

5 min.

3,8 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

60,0 g

Tettnanger

pellets

3,8%

60 min.

21,7 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

25,00 g

Eikenhoutsnippers. matig geroosterd

smaakstof

nagisting/lagering

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

40,0 g

Bavarian Lager (M76)

ondergist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

11,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

11,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

11,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,017 SG

Schijnbare vergistingsgraad

71,2%

Start nagisting

28-10-2022

Temp. nagisting

16,0 °C

Start lagering

30-10-2022

Temp. lagering

2,0 °C

 

Het bier was op 11 graden binnen 6 dagen uitgegist. Daarna heeft hij nog 2 dagen op 16 graden gestaan voor de diacetylrust (die niet echt nodig was, want ik proefde geen diacetyl). Nu staat het bier bij 2 graden te lageren en zijn de houtsnippers erbij gegaan. Het eind SG is 1,016 geworden en de schijnbare vergistingsgraad 73%.