Ik ben dol op de Schlenkerla Rauchmärzen. Die volle mout- en rooksmaak vind ik heerlijk. Helaas is dit bier zelden hier ergens te koop of in een café te drinken, dus dan zit er niets anders op dan er zelf maar een te brouwen. Ik heb dat al vaker gedaan met goed resultaat. Deze keer wordt het er een met een twist: hij wordt gelagerd op eikenhout. De mout is gerookt op beukenhout, dus vandaar de naam van het bier.
Hieronder het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP205 |
Naam recept |
Beuk en eik |
Brouwdatum |
22-10-2022 |
Bierstijl |
Märzen en Oktoberfest |
Volume |
26,5 |
Begin SG |
1,059 SG |
Eind SG |
1,016 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
72,9% |
Alcoholgehalte |
5,6 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
30 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
22 IBU |
Brouwzaalrendement |
81,9 % |
Kooktijd |
60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
25,00 l |
Water uit Zutphen |
6,00 g |
CaCl2 |
4,20 ml |
Melkzuur |
12,04 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
82 mg/l |
3 mg/l |
25 mg/l |
76 mg/l |
73 mg/l |
20 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
5,00 kg |
Rookmout |
Weyermann |
6 EBC |
76,8 % |
1,20 kg |
Münchner I |
Weyermann |
15 EBC |
18,4 % |
0,13 kg |
Melanoidinmout |
Weyermann |
70 EBC |
1,9 % |
0,13 kg |
Crystal tarwemout |
Thomas Fawcett and Sons |
160 EBC |
1,9 % |
0,06 kg |
Carafa Special III |
Weyermann |
1400 EBC |
1,0 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
30 min. |
3,8 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
5 min. |
30 min. |
3,8 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
5 min. |
5 min. |
3,8 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
60,0 g |
Tettnanger |
pellets |
3,8% |
60 min. |
21,7 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
25,00 g |
Eikenhoutsnippers. matig geroosterd |
smaakstof |
nagisting/lagering |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
40,0 g |
Bavarian Lager (M76) |
ondergist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
11,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
11,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
11,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,017 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
71,2% |
Start nagisting |
28-10-2022 |
Temp. nagisting |
16,0 °C |
Start lagering |
30-10-2022 |
Temp. lagering |
2,0 °C |
Het bier was op 11 graden binnen 6 dagen uitgegist. Daarna heeft hij nog 2 dagen op 16 graden gestaan voor de diacetylrust (die niet echt nodig was, want ik proefde geen diacetyl). Nu staat het bier bij 2 graden te lageren en zijn de houtsnippers erbij gegaan. Het eind SG is 1,016 geworden en de schijnbare vergistingsgraad 73%.