Jaha, denk maar niet dat je er zo gemakkelijk vanaf komt. Die Dupont gist zorgt altijd voor verrassingen.

Na de gist te hebben geoogst van mijn saison, was het tijd om een super saison te brouwen, geïnspireerd op de Avec les bons Voeux van brouwerij Dupont. Geheel volgens de wijsheid had ik extra veel gist toegevoegd, flink belucht en gistvoeding toegevoegd. Het begin SG was 1,076. De gisting ging explosief van start, maar helaas, na een dag zakte de gisting al sterk in.

Ik meet de hoeveelheid vrijkomend CO2 met behulp van een oude gasmeter, dus ik kan precies in de gaten houden hoe de vergisting verloopt. Uit de hoeveelheid CO2 bereken ik ook wat het SG van het gistende bier is. Toen de vergisting instortte, zat het SG nog boven de 1,040 en aan de snelheid van afname van CO2-productie was te zien dat de vergisting heel erg lang zou gaan duren. Dus na een dag vergisting ging ik het bier 15 minuten beluchten. Dit had geen enkel effect, sterker nog, de vergisting zakte lekker verder in.

Na dag 2 was het tijd voor een volgende ingreep. Weer 15 minuten beluchten en toevoegen van 15 gram diammoniumfosfaat (DAP). En dit had wel effect. De vergisting krabbelde weer op en nu, 9 dagen na brouwen, is het bier bijna uitgegist. Hieronder zie je het plaatje van het verloop van de vergisting.

 

 

Uit dit voorbeeld blijkt maar weer dat de Dupont gist echt extra voeding nodig heeft, mogelijk in combinatie met extra beluchting.