De Voss Kveik gist geeft een beetje een sinaasappelaroma en produceert wat mild zuur, dus het idee was snel geboren om deze gist eens in een witbier te gebruiken. De sinaasappelaroma's combineren mooi met de koriander en sinaasappelschil en het zuur is in stijl, want in de oorspronkelijke Hoegaarden Wit zat ook een licht zuurtje van melkzuurbacteriën. Met dat idee nam ik een klassiek Belgisch witbier recept en ging aan de slag. Het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP198 |
Naam recept |
Witte de With |
Brouwdatum |
16-05-2022 |
Bierstijl |
Witbier |
Volume |
26,3 |
Begin SG |
1,052 SG |
Eind SG |
1,015 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
71,2% |
Alcoholgehalte |
4,8 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
7 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
13 IBU |
Brouwzaalrendement |
77,4 % |
Kooktijd |
60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
26,00 l |
Water uit Zutphen |
5,00 g |
CaCl2 |
5,60 ml |
Melkzuur |
11,36 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
71 mg/l |
3 mg/l |
32 mg/l |
78 mg/l |
71 mg/l |
18 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
3,37 kg |
Pilsmout |
Weyermann |
3 EBC |
50,0 % |
3,37 kg |
Tarwevlokken |
Supermarkt |
2 EBC |
50,0 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Eiwitrust |
52,0 °C |
1 min. |
20 min. |
3,9 l/kg |
Beta-amylase |
63,0 °C |
20 min. |
30 min. |
3,9 l/kg |
Alfa-amylase |
72,0 °C |
15 min. |
30 min. |
3,9 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
3,9 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
40,0 g |
Saaz |
pellets |
3,2% |
60 min. |
12,7 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
15,00 g |
Korianderzaad |
specerij |
koken |
40,00 g |
Sinaasappelschil. bitter |
specerij |
koken |
2,50 g |
WYeast gistvoeding |
gistvoeding |
hoofdvergisting |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
4,0 g |
Voss Kveik (zelf gedroogd) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
35,5 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
35,5 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
35,5 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,015 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
71,2% |
Temp. nagisting |
35,5 °C |
Start lagering |
22-05-2022 |
Temp. lagering |
10 °C |
Uit een eerder brouwsel had ik Kveik gist gedroogd in de kruidendroger en vervolgens bewaard in de diepvries in porties van 4 gram. Een portie is gebruikt voor dit bier. Het duurde een halve dag voordat de gisting merkbaar op gang kwam, maar daarna ging het snel: het bier was in 2,5 dag uitgegist.
De sinaasappelaroma's en het lichte zuurtje passen inderdaad uitstekend bij een witbier. Het wat volle, romige mondgevoel dat deze gist geeft, maakt het een smaakvol bier, ondanks het bescheiden alcoholpercentage. Het zurige maakt het een lekker fris bier dat er prima in gaat tijdens warme zomerdagen.
Kveik gist past zeker niet in alle bierstijlen, maar de Voss Kveik is uitstekend geschikt voor een lekker witbier.