De Voss Kveik gist geeft een beetje een sinaasappelaroma en produceert wat mild zuur, dus het idee was snel geboren om deze gist eens in een witbier te gebruiken. De sinaasappelaroma's combineren mooi met de koriander en sinaasappelschil en het zuur is in stijl, want in de oorspronkelijke Hoegaarden Wit zat ook een licht zuurtje van melkzuurbacteriën. Met dat idee nam ik een klassiek Belgisch witbier recept en ging aan de slag. Het recept:

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP198

Naam recept

Witte de With

Brouwdatum

16-05-2022

Bierstijl

Witbier

Volume

26,3

Begin SG

1,052 SG

Eind SG

1,015 SG

Schijnbare vergistingsgraad

71,2%

Alcoholgehalte

4,8 vol.%

Berekende kleur (Morey)

7 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

13 IBU

Brouwzaalrendement

77,4 %

Kooktijd

60 min.

 

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

26,00 l

Water uit Zutphen

5,00 g

CaCl2

5,60 ml

Melkzuur

11,36 l

Spoelwater

 

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

71 mg/l

3 mg/l

32 mg/l

78 mg/l

71 mg/l

18 mg/l

 

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

3,37 kg

Pilsmout

Weyermann

3 EBC

50,0 %

3,37 kg

Tarwevlokken

Supermarkt

2 EBC

50,0 %

 

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Eiwitrust

52,0 °C

1 min.

20 min.

3,9 l/kg

Beta-amylase

63,0 °C

20 min.

30 min.

3,9 l/kg

Alfa-amylase

72,0 °C

15 min.

30 min.

3,9 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,9 l/kg

 

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

40,0 g

Saaz

pellets

3,2%

60 min.

12,7 IBU

 

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

15,00 g

Korianderzaad

specerij

koken

40,00 g

Sinaasappelschil. bitter

specerij

koken

2,50 g

WYeast gistvoeding

gistvoeding

hoofdvergisting

 

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

4,0 g

Voss Kveik (zelf gedroogd)

bovengist

 

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

35,5 °C

Max. temp. hoofdvergisting

35,5 °C

Eind temp. hoofdvergisting

35,5 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,015 SG

Schijnbare vergistingsgraad

71,2%

Temp. nagisting

35,5 °C

Start lagering

22-05-2022

Temp. lagering

10 °C

 

Uit een eerder brouwsel had ik Kveik gist gedroogd in de kruidendroger en vervolgens bewaard in de diepvries in porties van 4 gram. Een portie is gebruikt voor dit bier. Het duurde een halve dag voordat de gisting merkbaar op gang kwam, maar daarna ging het snel: het bier was in 2,5 dag uitgegist.

De sinaasappelaroma's en het zuurtje passen inderdaad uitstekend bij een witbier. Het wat volle, romige mondgevoel dat deze gist geeft, maakt het een smaakvol bier, ondanks het bescheiden alcoholpercentage. Het zurige maakt het een lekker fris bier dat er prima in gaat tijdens warme zomerdagen.

Kveik gist past zeker niet in alle bierstijlen, maar de Voss Kveik is uitstekend geschikt voor een lekker witbier.