Afgelopen najaar heb ik 9 liter morellensap gekocht. Van eigen morellen, die nog in de vriezer lagen, heb ik nog een liter erbij gemaakt. Tijd voor een morellenbier, dus. Het idee was om een mooi roodgekleurd bier te maken met een mooie kersensmaak, maar niet te zuur. Daartoe heb ik eerst 15 liter bier gebrouwen met een lage vergistingsgraad. Voor wat extra moutigheid heb ik Abbey- en Münchenermout toegevoegd en voor wat extra rode gloed een beetje carafa. Maischen op 71 graden en vergisten met de Danstar Windsor. Zie hieronder het recept.

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP196

Naam recept

Morellenbier

Brouwdatum

10-04-2022

Bierstijl

Fruitbieren

Volume

15,0

Begin SG

1,070 SG

Berekende kleur (Morey)

19 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

25 IBU

Brouwzaalrendement

72,0 %

Kooktijd

60 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

18,00 l

Water uit Zutphen

2,70 g

CaCl2

2,50 ml

Melkzuur

6,64 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

60 mg/l

3 mg/l

32 mg/l

81 mg/l

61 mg/l

18 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

4,00 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

26,5 %

0,50 kg

Münchner I

Weyermann

15 EBC

3,3 %

0,25 kg

Abbey Malt

Weyermann

45 EBC

1,7 %

0,03 kg

Carafa Special I

Weyermann

900 EBC

0,2 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Amylaserust

71,0 °C

1 min.

60 min.

3,8 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

10 min.

3,8 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

40,0 g

Tettnanger

pellets

3,8%

60 min.

24,8 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

11,0 g

Windsor (Danstar)

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

18,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

18,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

18,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

? SG

Schijnbare vergistingsgraad

?%

Temp. nagisting

19 °C

Temp. lagering

3 °C

 

De morellensap gaat erbij als het bier grotendeels is uitgegist. Het SG van het basisbier is 1,068 geworden. Als ik de flessen morellensap openmaak, meet ik het suikergehalte en kan ik vervolgens het virtuele begin SG van het bier berekenen. Dat zal dan ergens tussen 1,050 en 1,055 uitkomen.

Na twee dagen gisten was het bier al bijna uitgegist. Ik heb het morellensap toegevoegd in het gistvat. Het sap had een SG van 1,029. Het vituele begin SG van het bier met sap komt hiermee uit op 1,052. Na toevoegen van het sap ging het bier weer sneller gisten. Twee dagen later heb ik het bier overgeheveld naar een mandfles en de temperatuur een graad verhoogd. Nu maar even rustig een week laten uitgisten.

 

Het is een heerlijk bier geworden. De kleur is dieprood met roze schuim. Het bier is fris zurig met een mooie kersensmaak. Heerlijk voor de warme zomerdagen. Het alcoholgehalte is op 4,4% geworden, dus dat draagt sterk bij aan de doordrinkbaarheid.