Afgelopen najaar heb ik 9 liter morellensap gekocht. Van eigen morellen, die nog in de vriezer lagen, heb ik nog een liter erbij gemaakt. Tijd voor een morellenbier, dus. Het idee was om een mooi roodgekleurd bier te maken met een mooie kersensmaak, maar niet te zuur. Daartoe heb ik eerst 15 liter bier gebrouwen met een lage vergistingsgraad. Voor wat extra moutigheid heb ik Abbey- en Münchenermout toegevoegd en voor wat extra rode gloed een beetje carafa. Maischen op 71 graden en vergisten met de Danstar Windsor. Zie hieronder het recept.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP196 |
Naam recept |
Morellenbier |
Brouwdatum |
10-04-2022 |
Bierstijl |
Fruitbieren |
Volume |
15,0 |
Begin SG |
1,070 SG |
Berekende kleur (Morey) |
19 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
25 IBU |
Brouwzaalrendement |
72,0 % |
Kooktijd |
60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
18,00 l |
Water uit Zutphen |
2,70 g |
CaCl2 |
2,50 ml |
Melkzuur |
6,64 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
60 mg/l |
3 mg/l |
32 mg/l |
81 mg/l |
61 mg/l |
18 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
4,00 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
26,5 % |
0,50 kg |
Münchner I |
Weyermann |
15 EBC |
3,3 % |
0,25 kg |
Abbey Malt |
Weyermann |
45 EBC |
1,7 % |
0,03 kg |
Carafa Special I |
Weyermann |
900 EBC |
0,2 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Amylaserust |
71,0 °C |
1 min. |
60 min. |
3,8 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
10 min. |
3,8 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
40,0 g |
Tettnanger |
pellets |
3,8% |
60 min. |
24,8 IBU |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
11,0 g |
Windsor (Danstar) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
18,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
18,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
18,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
? SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
?% |
Temp. nagisting |
19 °C |
Temp. lagering |
3 °C |
De morellensap gaat erbij als het bier grotendeels is uitgegist. Het SG van het basisbier is 1,068 geworden. Als ik de flessen morellensap openmaak, meet ik het suikergehalte en kan ik vervolgens het virtuele begin SG van het bier berekenen. Dat zal dan ergens tussen 1,050 en 1,055 uitkomen.
Na twee dagen gisten was het bier al bijna uitgegist. Ik heb het morellensap toegevoegd in het gistvat. Het sap had een SG van 1,029. Het vituele begin SG van het bier met sap komt hiermee uit op 1,052. Na toevoegen van het sap ging het bier weer sneller gisten. Twee dagen later heb ik het bier overgeheveld naar een mandfles en de temperatuur een graad verhoogd. Nu maar even rustig een week laten uitgisten.
Het is een heerlijk bier geworden. De kleur is dieprood met roze schuim. Het bier is fris zurig met een mooie kersensmaak. Heerlijk voor de warme zomerdagen. Het alcoholgehalte is op 4,4% geworden, dus dat draagt sterk bij aan de doordrinkbaarheid.