Afdrukken

Nieuwe saison gisten hebben altijd mijn warme belangstelling. Lallemand heeft onlangs een nieuwe gist op de markt gebracht, naast de Belle Saison die zij al langer voerden.

Deze gist heeft een optimum temperatuur tussen 20 en 30 graden en naar verluid komt het saisonkarakter pas naar voren boven de 25 graden. Verdere bijzonderheid is, dat dit een mengsel is van twee gisten en dat deze gisten geen enzymen uitscheiden die dextrinen verder afbreken. Veel gisten doen dit wel en daardoor gist het bier nog lange tijd langzaam door. Hierdoor kan ook op de fles de gisting nog doorgaan met spuiters tot gevolg.

 

Onderstaand recept heb ik gebrouwen:

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP195

Naam recept

De Brug Saison

Brouwdatum

25-03-2022

Bierstijl

Saison

Volume

28,0

Begin SG

1,063 SG

Eind SG

1,011 SG

Schijnbare vergistingsgraad

82,5%

Alcoholgehalte

6,8 vol.%

Berekende kleur (Morey)

15 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

31 IBU

Brouwzaalrendement

79,2 %

Kooktijd

60 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

25,00 l

Water uit Zutphen

4,00 g

CaSO4

4,30 ml

Melkzuur

13,37 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

56 mg/l

3 mg/l

32 mg/l

81 mg/l

25 mg/l

107 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

4,50 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

62,1 %

1,00 kg

Tarwemout. licht

Weyermann

4 EBC

13,8 %

0,50 kg

Abbey Malt

Weyermann

45 EBC

6,9 %

0,50 kg

Roggevlokken

Supermarkt

3 EBC

6,9 %

0,50 kg

Palmsuiker (licht)

Supermarkt

0 EBC

6,9 %

0,25 kg

Palmsuiker (donker)

Supermarkt

50 EBC

3,4 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

30 min.

3,8 l/kg

Tussenstap

66,0 °C

5 min.

30 min.

3,8 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

5 min.

30 min.

3,8 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

5 min.

5 min.

3,8 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

18,0 g

Magnum

pellets

14,4%

first wort hop

27,3 IBU

22,0 g

Styrian Goldings

pellets

4,6%

10 min.

3,5 IBU

80,0 g

Cascade

pellets

6,0%

0 min.

0,0 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

22,0 g

Farmhouse (Lallemand)

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

28,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

28,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

28,0 °C

Temp. nagisting

28,0 °C

Start lagering

30-03-2022

Temp. lagering

3,0 °C

 

Ik heb het bier bij 28 graden vergist en het bier was binnen vier dagen uitgegist. Begin SG was 1,063 en eind SG was 1,011. Binnenkort gaat dit bier op fust en twee weken later kan ik vertellen hoe het bier smaakt en hoe deze gist bevalt.

 

Ruim een week nadat het bier op fust is gegaan heb ik hem geproefd. Ik ben niet zo te spreken over deze gist. Hij geeft veel fruitigheid en bubblegum, maar weinig complexiteit. Het rustieke van een goede saisongist mist. Het smaakprofiel van de Mangrove Jack's saisongist bevalt me beter, al heeft deze de onhebbelijke eigenschap hoparoma's op te vreten. De beste saisongist is naar mijn idee nog steeds de Dupont gist.