Nieuwe saison gisten hebben altijd mijn warme belangstelling. Lallemand heeft onlangs een nieuwe gist op de markt gebracht, naast de Belle Saison die zij al langer voerden.
Deze gist heeft een optimum temperatuur tussen 20 en 30 graden en naar verluid komt het saisonkarakter pas naar voren boven de 25 graden. Verdere bijzonderheid is, dat dit een mengsel is van twee gisten en dat deze gisten geen enzymen uitscheiden die dextrinen verder afbreken. Veel gisten doen dit wel en daardoor gist het bier nog lange tijd langzaam door. Hierdoor kan ook op de fles de gisting nog doorgaan met spuiters tot gevolg.
Onderstaand recept heb ik gebrouwen:
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP195 |
Naam recept |
De Brug Saison |
Brouwdatum |
25-03-2022 |
Bierstijl |
Saison |
Volume |
28,0 |
Begin SG |
1,063 SG |
Eind SG |
1,011 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
82,5% |
Alcoholgehalte |
6,8 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
15 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
31 IBU |
Brouwzaalrendement |
79,2 % |
Kooktijd |
60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
25,00 l |
Water uit Zutphen |
4,00 g |
CaSO4 |
4,30 ml |
Melkzuur |
13,37 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
56 mg/l |
3 mg/l |
32 mg/l |
81 mg/l |
25 mg/l |
107 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
4,50 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
62,1 % |
1,00 kg |
Tarwemout. licht |
Weyermann |
4 EBC |
13,8 % |
0,50 kg |
Abbey Malt |
Weyermann |
45 EBC |
6,9 % |
0,50 kg |
Roggevlokken |
Supermarkt |
3 EBC |
6,9 % |
0,50 kg |
Palmsuiker (licht) |
Supermarkt |
0 EBC |
6,9 % |
0,25 kg |
Palmsuiker (donker) |
Supermarkt |
50 EBC |
3,4 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
30 min. |
3,8 l/kg |
Tussenstap |
66,0 °C |
5 min. |
30 min. |
3,8 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
5 min. |
30 min. |
3,8 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
5 min. |
5 min. |
3,8 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
18,0 g |
Magnum |
pellets |
14,4% |
first wort hop |
27,3 IBU |
22,0 g |
Styrian Goldings |
pellets |
4,6% |
10 min. |
3,5 IBU |
80,0 g |
Cascade |
pellets |
6,0% |
0 min. |
0,0 IBU |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
22,0 g |
Farmhouse (Lallemand) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
28,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
28,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
28,0 °C |
Temp. nagisting |
28,0 °C |
Start lagering |
30-03-2022 |
Temp. lagering |
3,0 °C |
Ik heb het bier bij 28 graden vergist en het bier was binnen vier dagen uitgegist. Begin SG was 1,063 en eind SG was 1,011. Binnenkort gaat dit bier op fust en twee weken later kan ik vertellen hoe het bier smaakt en hoe deze gist bevalt.
Ruim een week nadat het bier op fust is gegaan heb ik hem geproefd. Ik ben niet zo te spreken over deze gist. Hij geeft veel fruitigheid en bubblegum, maar weinig complexiteit. Het rustieke van een goede saisongist mist. Het smaakprofiel van de Mangrove Jack's saisongist bevalt me beter, al heeft deze de onhebbelijke eigenschap hoparoma's op te vreten. De beste saisongist is naar mijn idee nog steeds de Dupont gist.