Een paar jaar geleden had ik een saison gemaakt met abrikozen. Het idee was om een fijne abikozensmaak met lichte zuurtje toe te het verfrissende en fruitige van een saison. Ik gebruikte de Belle saison gist, omdat deze een in mijn beleving abrikozenachtige aroma's geeft.

Voor dit bier had ik op 27 liter 500 gram gedroogde biologische (en sulfietvrije) abrikozen in kwarten gesneden en toegevoegd in de kookketel. Na de hoofdgisting proefde ik echter geen abrikozen in het bier. Blijkbaar was de abrikozensmaak niet goed tijdens het koken geëxtraheerd. Ik hevelde het bier over en voegde weer abrikozen toe. Ik nam 500 gram gedroogde abrikozen, sneed deze in kwarten en kookte deze 10 minuten in een beetje water. Vervolgens pureerde ik de abrikozen met een staafmixer en na afkoelen goot ik de puree bij het jongbier in de lageringsfles.

En dat werkte. Nu zat er een mooie abrikozensmaak aan het bier. Het was een zeer verfrissend bier geworden voor warme dagen. Enige kritiekpunt was, dat ie wel erg droog en wat te dun was geworden. Daarnaast was er bij het bottelen toch wat abrikozenprut meegekomen in het fust, waardoor er verstoppingen ontstonden in het tapsysteem. Met de zomer voor de deur werd het tijd voor een nieuwe poging.

 

Deze keer wilde ik wat meer mondgevoel en daarom heb ik wat meer tarwemout en cara-pils toegevoegd en een minder droog maischschema toegepast. De abrikozenprut heb ik bij de hoofdgisting toegevoegd, zodat hopelijk bij het overhevelen naar het lageringsvat de meeste prut verwijderd is. Een extra keer hevelen zou verstopping van de tap moeten voorkomen. Hier dan het recept:

  

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP157

Naam recept

Saison d'Abricot

Brouwdatum

07-05-2018

Bierstijl

Saison

Volume

27,0

Begin SG

1,053 SG

Eind SG

1,005 SG

Schijnbare vergistingsgraad

90,0%

Alcoholgehalte

6,3 vol.%

Berekende kleur (Morey)

13 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

17 IBU

Brouwzaalrendement

79,0 %

Kooktijd

90 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

24,00 l

Water uit Zutphen

1,00 g

CaSO4

3,20 ml

Melkzuur

3,00 g

CaCl2

11,45 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

56 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

69 mg/l

42 mg/l

38 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

3,79 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

60,5 %

1,02 kg

Lichte tarwemout

Dingemans

3 EBC

16,4 %

0,61 kg

Cara-pils

Weyermann

4 EBC

9,8 %

0,32 kg

Caramunich I

Weyermann

90 EBC

5,1 %

0,50 kg

Abrikoos (gedroogd)

Na 

3 EBC

8,2 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

65,0 °C

1 min.

10 min.

4,2 l/kg

Alfa-amylaserust

70,0 °C

5 min.

45 min.

4,2 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

4,2 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

19,0 g

E.K. Golding

pellets

5,0%

60 min.

9,3 IBU

30,0 g

E.K. Golding

pellets

5,0%

10 min.

5,3 IBU

30,0 g

Saaz

pellets

2,9%

10 min.

3,1 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

10,40 g

Iers mos

klaringsmiddel

koken

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

22,0 g

Danstar Belle Saison

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

19,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

20,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

20,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,006 SG

Schijnbare vergistingsgraad

88,0%

Start nagisting

12-05-2018

Temp. nagisting

20,0 °C

 

Het bier is ondertussen op fust gezet en gebotteld. De hergisting op fles is onderweg! Bij het bottelen was de smaak uitstekend: licht zurig van de abrikozen, mooie fruitige abrikozensmaak en een licht bittere, droge nasmaak.