Een paar jaar geleden had ik een saison gemaakt met abrikozen. Het idee was om een fijne abikozensmaak met lichte zuurtje toe te het verfrissende en fruitige van een saison. Ik gebruikte de Belle saison gist, omdat deze een in mijn beleving abrikozenachtige aroma's geeft.
Voor dit bier had ik op 27 liter 500 gram gedroogde biologische (en sulfietvrije) abrikozen in kwarten gesneden en toegevoegd in de kookketel. Na de hoofdgisting proefde ik echter geen abrikozen in het bier. Blijkbaar was de abrikozensmaak niet goed tijdens het koken geëxtraheerd. Ik hevelde het bier over en voegde weer abrikozen toe. Ik nam 500 gram gedroogde abrikozen, sneed deze in kwarten en kookte deze 10 minuten in een beetje water. Vervolgens pureerde ik de abrikozen met een staafmixer en na afkoelen goot ik de puree bij het jongbier in de lageringsfles.
En dat werkte. Nu zat er een mooie abrikozensmaak aan het bier. Het was een zeer verfrissend bier geworden voor warme dagen. Enige kritiekpunt was, dat ie wel erg droog en wat te dun was geworden. Daarnaast was er bij het bottelen toch wat abrikozenprut meegekomen in het fust, waardoor er verstoppingen ontstonden in het tapsysteem. Met de zomer voor de deur werd het tijd voor een nieuwe poging.
Deze keer wilde ik wat meer mondgevoel en daarom heb ik wat meer tarwemout en cara-pils toegevoegd en een minder droog maischschema toegepast. De abrikozenprut heb ik bij de hoofdgisting toegevoegd, zodat hopelijk bij het overhevelen naar het lageringsvat de meeste prut verwijderd is. Een extra keer hevelen zou verstopping van de tap moeten voorkomen. Hier dan het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP157 |
Naam recept |
Saison d'Abricot |
Brouwdatum |
07-05-2018 |
Bierstijl |
Saison |
Volume |
27,0 |
Begin SG |
1,053 SG |
Eind SG |
1,005 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
90,0% |
Alcoholgehalte |
6,3 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
13 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
17 IBU |
Brouwzaalrendement |
79,0 % |
Kooktijd |
90 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
24,00 l |
Water uit Zutphen |
1,00 g |
CaSO4 |
3,20 ml |
Melkzuur |
3,00 g |
CaCl2 |
11,45 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
56 mg/l |
2 mg/l |
27 mg/l |
69 mg/l |
42 mg/l |
38 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
3,79 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
60,5 % |
1,02 kg |
Lichte tarwemout |
Dingemans |
3 EBC |
16,4 % |
0,61 kg |
Cara-pils |
Weyermann |
4 EBC |
9,8 % |
0,32 kg |
Caramunich I |
Weyermann |
90 EBC |
5,1 % |
0,50 kg |
Abrikoos (gedroogd) |
Na |
3 EBC |
8,2 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
65,0 °C |
1 min. |
10 min. |
4,2 l/kg |
Alfa-amylaserust |
70,0 °C |
5 min. |
45 min. |
4,2 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
4,2 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
19,0 g |
E.K. Golding |
pellets |
5,0% |
60 min. |
9,3 IBU |
30,0 g |
E.K. Golding |
pellets |
5,0% |
10 min. |
5,3 IBU |
30,0 g |
Saaz |
pellets |
2,9% |
10 min. |
3,1 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
10,40 g |
Iers mos |
klaringsmiddel |
koken |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
22,0 g |
Danstar Belle Saison |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
20,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
20,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,006 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
88,0% |
Start nagisting |
12-05-2018 |
Temp. nagisting |
20,0 °C |
Het bier is ondertussen op fust gezet en gebotteld. De hergisting op fles is onderweg! Bij het bottelen was de smaak uitstekend: licht zurig van de abrikozen, mooie fruitige abrikozensmaak en een licht bittere, droge nasmaak.