Mijn vrouw is dol op (zelf gebrouwen) witbier, dus om haar gelukkig te houden, brouw ik er zo nu en dan een in de zomer. Deze keer een witiber met mandarijnschillen in plaats van sinaasappelschillen en voor de aromahop heb ik de Mandarina Bavaria gekozen, die een mandarijnachtig aroma geeft. De gist is de Hoegaarden witbiergist van Wyeast (3944 Belgian Witbier).
Hier het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP144 |
Naam recept |
Mandarina Blanche |
Brouwdatum |
03-06-2017 |
Bierstijl |
Witbier |
Volume |
27,0 |
Begin SG |
1,051 SG |
Eind SG |
1,013 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
74,5% |
Alcoholgehalte |
5,0 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
7 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
11 IBU |
Brouwzaalrendement |
72,9 % |
Kooktijd |
70 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
24,50 l |
Water uit Zutphen |
4,00 g |
CaCl2 |
4,40 ml |
Melkzuur |
11,59 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
56 mg/l |
2 mg/l |
27 mg/l |
66 mg/l |
51 mg/l |
15 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
3,50 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
51,5 % |
2,80 kg |
Tarwevlokken |
- |
2 EBC |
41,2 % |
0,50 kg |
Havervlokken |
- |
2 EBC |
7,4 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Eiwitrust |
53,0 °C |
1 min. |
20 min. |
3,6 l/kg |
Beta-amylase |
63,0 °C |
20 min. |
30 min. |
3,6 l/kg |
Alfa-amylase |
72,0 °C |
15 min. |
30 min. |
3,6 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
3,6 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
20,0 g |
Saaz |
pellets |
3,1% |
60 min. |
6,1 IBU |
27,0 g |
Mandarina Bavaria |
pellets |
7,7% |
6 min. |
4,8 IBU |
50,0 g |
Mandarina Bavaria |
pellets |
7,7% |
koudhop |
0,0 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
1,00 g |
Kamillebloemen |
kruid |
koken |
15,00 g |
Korianderzaad |
specerij |
koken |
50,00 g |
Verse mandarijnschil |
specerij |
koken |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
1,5 l starter |
Belgian Witbier (3944) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
21,5 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
21,5 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,013 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
74,5% |
Start nagisting |
13-06-2017 |
Temp. nagisting |
15,0 °C |
Temp. lagering |
3,0 °C |
Zoals je ziet koudhop ik ook met Mandarina Bavaria (2 gram per liter). Aan het eind van de vergisting, net voor het koelen naar 15°C had het bier een SG van 1,013. Daar zal niet veel meer af gaan. De smaak was al goed; de mandarijn is herkenbaar in de smaak.
18 juni 2017
Het bier is gebotteld en op fust gezet. Er is inderdaad niets meer van het SG afgegaan. Wat mij na het bottelen opviel was, dat niet alle hopbellen van de koudhopdosering nat waren. Er zijn dus wat minder hoparoma's in het bier gekomen dan ik had gewild. Ik proefde ook niet veel van de koudhop. Verder smaakte het bier prima. Hij komt (zonder koolzuur) wat zoetig over en dat komt denk ik door de mandarijnschillen. Sinaasappelschillen geven een frisse smaak, mandarijn een wat zoetige smaak, zeker in combinatie met de (nauwelijks te proeven) kamillebloemen. We zullen zien hoe het bier straks smaakt met koolzuur en op de juiste drinktemperatuur.
Met koolzuur smaakt dit bier fantastisch. Hij is zijdezacht door de tarwe en de haver en er zit een subtiel doch duidelijk merkbare smaak van de mandarijnschillen in. De kamille zit net op de smaakdrempel. Sommige mensen proeven hem wel, anderen niet. De koudhop zorgt voor een extra hoppige frisheid. Heerlijk bier!