Mijn vrouw is dol op (zelf gebrouwen) witbier, dus om haar gelukkig te houden, brouw ik er zo nu en dan een in de zomer. Deze keer een witiber met mandarijnschillen in plaats van sinaasappelschillen en voor de aromahop heb ik de Mandarina Bavaria gekozen, die een mandarijnachtig aroma geeft. De gist is de Hoegaarden witbiergist van Wyeast (3944 Belgian Witbier).

Hier het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP144

Naam recept

Mandarina Blanche

Brouwdatum

03-06-2017

Bierstijl

Witbier

Volume

27,0

Begin SG

1,051 SG

Eind SG

1,013 SG

Schijnbare vergistingsgraad

74,5%

Alcoholgehalte

5,0 vol.%

Berekende kleur (Morey)

7 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

11 IBU

Brouwzaalrendement

72,9 %

Kooktijd

70 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

24,50 l

Water uit Zutphen

4,00 g

CaCl2

4,40 ml

Melkzuur

11,59 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

56 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

66 mg/l

51 mg/l

15 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

3,50 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

51,5 %

2,80 kg

Tarwevlokken

-

2 EBC

41,2 %

0,50 kg

Havervlokken

-

2 EBC

7,4 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Eiwitrust

53,0 °C

1 min.

20 min.

3,6 l/kg

Beta-amylase

63,0 °C

20 min.

30 min.

3,6 l/kg

Alfa-amylase

72,0 °C

15 min.

30 min.

3,6 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,6 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

20,0 g

Saaz

pellets

3,1%

60 min.

6,1 IBU

27,0 g

Mandarina Bavaria

pellets

7,7%

6 min.

4,8 IBU

50,0 g

Mandarina Bavaria

pellets

7,7%

koudhop

0,0 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

1,00 g

Kamillebloemen

kruid

koken

15,00 g

Korianderzaad

specerij

koken

50,00 g

Verse mandarijnschil

specerij

koken

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

1,5 l starter

Belgian Witbier (3944)

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

19,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

21,5 °C

Eind temp. hoofdvergisting

21,5 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,013 SG

Schijnbare vergistingsgraad

74,5%

Start nagisting

13-06-2017

Temp. nagisting

15,0 °C

Temp. lagering

3,0 °C

 

Zoals je ziet koudhop ik ook met Mandarina Bavaria (2 gram per liter). Aan het eind van de vergisting, net voor het koelen naar 15°C had het bier een SG van 1,013. Daar zal niet veel meer af gaan. De smaak was al goed; de mandarijn is herkenbaar in de smaak.

18 juni 2017

Het bier is gebotteld en op fust gezet. Er is inderdaad niets meer van het SG afgegaan. Wat mij na het bottelen opviel was, dat niet alle hopbellen van de koudhopdosering nat waren. Er zijn dus wat minder hoparoma's in het bier gekomen dan ik had gewild. Ik proefde ook niet veel van de koudhop. Verder smaakte het bier prima. Hij komt (zonder koolzuur) wat zoetig over en dat komt denk ik door de mandarijnschillen. Sinaasappelschillen geven een frisse smaak, mandarijn een wat zoetige smaak, zeker in combinatie met de (nauwelijks te proeven) kamillebloemen. We zullen zien hoe het bier straks smaakt met koolzuur en op de juiste drinktemperatuur.

 

Met koolzuur smaakt dit bier fantastisch. Hij is zijdezacht door de tarwe en de haver en er zit een subtiel doch duidelijk merkbare smaak van de mandarijnschillen in. De kamille zit net op de smaakdrempel. Sommige mensen proeven hem wel, anderen niet. De koudhop zorgt voor een extra hoppige frisheid. Heerlijk bier!