Afdrukken

Na een aantal keren de Magrove Jack's French saison gist te hebben gebruikt, wil ik toch weer eens terug naar de Dupont gist. Eerder heb ik altijd de Wyeast variant gebruikt (Wyeast 3724), maar dit is een lastige gist omdat ie vaak stopt bij een SG van rond de 1,030 en dan tergend langzaam uitgist, zelfs bij hoge temeraturen. De opgekweekte gist uit Saison Dupont heeft deze vervelende eigenschap naar verluid niet. Naar verluid betekent in dit geval de ervaring van een brouwer uit onze brouwvereniging.

 

 

Ik heb de gistdepots uit twee flessen Saison Dupont toegevoegd aan 150 ml starterwort met een SG van 1,040. Deze heb ik op een langzaam draaiende magneetroerder geplaatst. Na anderhalve dag kwam er activiteit. Na 2,5 dagen was deze starter uitgegist en heb ik de gist laten bezinken en het depot uit de starter toegevoegd aan 1,5 liter nieuwe starterwort. Een halve dag later was deze alweer bijna uitgegist.

Met de gist ga ik het volgende recept brouwen:

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP145

Naam recept

Saison Cheval

Brouwdatum

09-06-2017

Bierstijl

Saison

Volume

18,0 l

Begin SG

1,048 SG

Berekende kleur (Morey)

13 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

33 IBU

Brouwzaalrendement

70,0 %

Kooktijd

75 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

17,00 l

Water uit Zutphen

0,50 g

CaCl2

3,00 g

CaSO4

3,90 ml

Melkzuur

8,10 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

61 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

72 mg/l

19 mg/l

113 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

2,54 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

57,2 %

0,50 kg

Havervlokken

Supermarkt

2 EBC

11,3 %

0,50 kg

Cara-pils

Weyermann

4 EBC

11,2 %

0,50 kg

Lichte tarwemout

Dingemans

3 EBC

11,2 %

0,40 kg

Biscuit

Dingemans

50 EBC

9,0 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

20 min.

3,8 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

15 min.

30 min.

3,8 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,8 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

11,1 g

Magnum

bellen

10,2%

60 min.

15,5 IBU

20,0 g

Styrian Goldings

pellets

2,7%

20 min.

5,0 IBU

20,0 g

E.K. Golding

pellets

4,7%

20 min.

8,5 IBU

20,0 g

Styrian Goldings

pellets

2,7%

5 min.

1,6 IBU

20,0 g

E.K. Golding

pellets

4,7%

5 min.

2,8 IBU

20,0 g

E.K. Golding

pellets

4,7%

koudhop

0,0 IBU

20,0 g

Styrian Goldings

pellets

2,7%

koudhop

0,0 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

0,15 l + 1,5 l getrapte starter

Dupont

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

25,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

27,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

27,0 °C

 

Dit recept zou een Saison Dupont achtig bier moeten opleveren. Komend weekend kan ik gaan brouwen.

 

Slurry van de Dupont gist in de 1,5 liter starter.

 

9 juni 2017

Vanmorgen heb ik dit bier gebrouwen. Geen bijzonderheden, het brouwen ging zoals gepland. Het begin SG is iets hoger uitgekomen dan gepland (1,055 i.p.v. 1,048).

13 juni 2017

Vanavond overgeheveld. Het SG zit nu op 1,009. Geen gestokte of vertraagde vergising bij 1,030 dus! Ik laat het bier rustig uitgisten bij 27°C. De smaak is goed (zelfs bij een biertemperatuur van 26°C).

21 juni 2017

Het bier is nog steeds niet uitgegist, maar nadert wel zijn einde. Nog maar 1 blobje per halve minuut.

10 juli 2017

Twee dagen geleden is het bier gebotteld met een eind SG van 0,998. Opvallend dat het bier in vier dagen gistte van 1,055 tot 1,009 en er nog drie weken over deed om uit te gisten tot 0,998. De laatste drie dagen zat de koudhop in het bier bij 15°C. De smaak belooft veel goeds. Het smaakprofiel van de Dupont gist zit er goed in. Benieuwd hoe dit bier smaakt met koolzuur en op de juiste drinktemperatuur.

1 augustus 2017

Vergelijking met Saison Dupont:

Visueel: Dupont is veel lichter (pilskleur), Saison Cheval (SC) is donkerder en nog troebel.

Geur: Dupont ruikt veel hoppiger (wietachtig). Beide geuren fruitig (banaan, aardbei). SC ruikt ook wat citrusachtig van de gebruikte hoppen.

Smaak: Beide hoppig, fruitig (banaan, aardbei), zoetig. SC is iets zoeter en moutiger. SD heeft diacetyl.

Nasmaak: beide droog en bitter. SD is een stuk bitterder dan SC. SD is zeker 40 IBU.

Mondgevoel: SD heeft veel meer koolzuur en is droger en dunner dan SC.

 

Conclusie: SC lijkt niet erg op SD. Gistprofiel van SD is duidelijk merkbaar in SC. Voor hergisting op fles meer suiker gebruiken. Voor wietachtige hopgeur Saaz en/of Hallertau gebruiken.

Na een paar weekjes rijpen is dit bier heerlijk. Toch is dit de beste gist voor een Saison.