Ik houd van veel verschillende bierstijlen, maar als ik er eentje moet noemen die mijn favoriet is, dan is dat denk ik Saison. Ik brouw dan ook regelmatig saisons. Soms min of meer stijlvast, soms geïnspireerd op een andere bierstijl, maar met saison gist en andere saisonkenmerken.
In de loop van de tijd heb ik een standaard saison recept ontwikkeld waar ik vaak mee werk. Bij elk brouwsel pas ik dan iets aan, bijvoorbeeld een koudhop, kruiden, een fruittoevoeging (abrikozen bijvoorbeeld) of een andere saison gist. Hieronder een voorbeeld van de standaard saison waarbij koudhop met Amerikaanse hopsoorten is toegevoegd.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP142 |
Naam recept |
Saison Cheval |
Brouwdatum |
30-03-2017 |
Bierstijl |
Saison |
Volume |
25,0 |
Begin SG |
1,054 SG |
Berekende kleur (Morey) |
7 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
28 IBU |
Brouwzaalrendement |
83,0 % |
Kooktijd |
90 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
24,00 l |
Water uit Zutphen |
3,00 g |
CaSO4 |
3,90 ml |
Melkzuur |
11,77 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
41 mg/l |
2 mg/l |
27 mg/l |
72 mg/l |
12 mg/l |
85 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
4,20 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
70,0 % |
0,60 kg |
Cara-pils |
Weyermann |
4 EBC |
10,0 % |
0,60 kg |
Havervlokken |
Supermarkt |
2 EBC |
10,0 % |
0,60 kg |
Lichte tarwemout |
Dingemans |
3 EBC |
10,0 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Eiwitrust |
53,0 °C |
1 min. |
10 min. |
4,0 l/kg |
Beta-amylase |
63,0 °C |
10 min. |
20 min. |
4,0 l/kg |
Alfa-amylase |
72,0 °C |
10 min. |
35 min. |
4,0 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
4,0 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
34,0 g |
Saaz |
pellets |
3,2% |
60 min. |
11,0 IBU |
60,0 g |
Saaz |
pellets |
3,2% |
15 min. |
9,6 IBU |
74,0 g |
E.K. Golding |
pellets |
4,7% |
5 min. |
7,0 IBU |
46,0 g |
El Dorado |
pellets |
9,8% |
koudhop |
0,0 IBU |
33,0 g |
Simcoe |
pellets |
11,9% |
koudhop |
0,0 IBU |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
20,0 g |
French Saison (M29) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
26,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
26,5 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
26,5 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,004 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
92,6% |
Start nagisting |
05-04-2017 |
Temp. nagisting |
15,0 °C |
Temp. lagering |
3,0 °C |
In de moutstort doe ik 10% havervlokken voor een wat zachter mondgevoel. Omdat een Saison kurk- en kurkdroog is (zeker met deze gist, waarmee het SG van het bier vaak tot onder de 1,000 duikt), voegt dat wat toe. Ook de tarwemout en cara-pils dragen bij aan een wat voller mondgevoel en de cara-pils voor meer dextrinen en dus een hoger eind SG. Soms voeg ik nog 5 tot 10% biscuitmout toe. De hopping houd ik meestal zoals hierboven, met uitzondering van de koudhop. Deze varieer ik eigenlijk elke keer om toch steeds een ander bier te krijgen. Soms laat ik de koudhop ook helemaal weg.
In dit bier heb ik de Mangrove Jack's M29 French Saison gebruikt. Dit is met stip mijn favoriete gedroogde saison gist. Deze gist presteert naar mijn idee het best bij een constante vergistingstemperatuur van 26 graden. Het bier heeft dan de juiste hoeveelheid esters en niet teveel hogere alcoholen. Het bier is na een dag of drie tot vier al volledig uitgegist. Dan koel ik hem af tot 15 graden en voeg de koudhop toe. Na twee dagen bij 15 graden verlaag ik de temperatuur naar 3 graden om de gist en hop te laten bezinken. Na een paar dagen kan ik dan bottelen. Na een dag of tien tot veertien sinds de brouwdag (afhankelijk van wanneer ik tijd heb om te bottelen) zit het bier dan op de fles en in het fust.
Bij het bottelen smaakte deze versie fantastisch. Nog even een paar weken wachten en dan komt het echte proeven.
7 juni 2017
Het bier zit op de tap. De smaak is uitstekend: een echte saison met de tropisch fruitigheid uit de hoppen. Heerlijk zomerbier. Door de toevoeging van havervlokken en tarwemout is het een heerlijk zacht bier geworden. Deze moutstort bevalt mij beter dan gebruik van alleen pilsmout.