Afdrukken

Ik houd van veel verschillende bierstijlen, maar als ik er eentje moet noemen die mijn favoriet is, dan is dat denk ik Saison. Ik brouw dan ook regelmatig saisons. Soms min of meer stijlvast, soms geïnspireerd op een andere bierstijl, maar met saison gist en andere saisonkenmerken.

In de loop van de tijd heb ik een standaard saison recept ontwikkeld waar ik vaak mee werk. Bij elk brouwsel pas ik dan iets aan, bijvoorbeeld een koudhop, kruiden, een fruittoevoeging (abrikozen bijvoorbeeld) of een andere saison gist. Hieronder een voorbeeld van de standaard saison waarbij koudhop met Amerikaanse hopsoorten is toegevoegd.

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP142

Naam recept

Saison Cheval

Brouwdatum

30-03-2017

Bierstijl

Saison

Volume

25,0

Begin SG

1,054 SG

Berekende kleur (Morey)

7 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

28 IBU

Brouwzaalrendement

83,0 %

Kooktijd

90 min.

 

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

24,00 l

Water uit Zutphen

3,00 g

CaSO4

3,90 ml

Melkzuur

11,77 l

Spoelwater

 

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

41 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

72 mg/l

12 mg/l

85 mg/l

 

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

4,20 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

70,0 %

0,60 kg

Cara-pils

Weyermann

4 EBC

10,0 %

0,60 kg

Havervlokken

Supermarkt

2 EBC

10,0 %

0,60 kg

Lichte tarwemout

Dingemans

3 EBC

10,0 %

 

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Eiwitrust

53,0 °C

1 min.

10 min.

4,0 l/kg

Beta-amylase

63,0 °C

10 min.

20 min.

4,0 l/kg

Alfa-amylase

72,0 °C

10 min.

35 min.

4,0 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

4,0 l/kg

 

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

34,0 g

Saaz

pellets

3,2%

60 min.

11,0 IBU

60,0 g

Saaz

pellets

3,2%

15 min.

9,6 IBU

74,0 g

E.K. Golding

pellets

4,7%

5 min.

7,0 IBU

46,0 g

El Dorado

pellets

9,8%

koudhop

0,0 IBU

33,0 g

Simcoe

pellets

11,9%

koudhop

0,0 IBU

 

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

20,0 g

French Saison (M29)

bovengist

 

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

26,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

26,5 °C

Eind temp. hoofdvergisting

26,5 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,004 SG

Schijnbare vergistingsgraad

92,6%

Start nagisting

05-04-2017

Temp. nagisting

15,0 °C

Temp. lagering

3,0 °C

 

BrouwHulp XML bestand

 

In de moutstort doe ik 10% havervlokken voor een wat zachter mondgevoel. Omdat een Saison kurk- en kurkdroog is (zeker met deze gist, waarmee het SG van het bier vaak tot onder de 1,000 duikt), voegt dat wat toe. Ook de tarwemout en cara-pils dragen bij aan een wat voller mondgevoel en de cara-pils voor meer dextrinen en dus een hoger eind SG. Soms voeg ik nog 5 tot 10% biscuitmout toe. De hopping houd ik meestal zoals hierboven, met uitzondering van de koudhop. Deze varieer ik eigenlijk elke keer om toch steeds een ander bier te krijgen. Soms laat ik de koudhop ook helemaal weg.

In dit bier heb ik de Mangrove Jack's M29 French Saison gebruikt. Dit is met stip mijn favoriete gedroogde saison gist. Deze gist presteert naar mijn idee het best bij een constante vergistingstemperatuur van 26 graden. Het bier heeft dan de juiste hoeveelheid esters en niet teveel hogere alcoholen. Het bier is na een dag of drie tot vier al volledig uitgegist. Dan koel ik hem af tot 15 graden en voeg de koudhop toe. Na twee dagen bij 15 graden verlaag ik de temperatuur naar 3 graden om de gist en hop te laten bezinken. Na een paar dagen kan ik dan bottelen. Na een dag of tien tot veertien sinds de brouwdag (afhankelijk van wanneer ik tijd heb om te bottelen) zit het bier dan op de fles en in het fust.

Bij het bottelen smaakte deze versie fantastisch. Nog even een paar weken wachten en dan komt het echte proeven.

 

7 juni 2017

Het bier zit op de tap. De smaak is uitstekend: een echte saison met de tropisch fruitigheid uit de hoppen. Heerlijk zomerbier. Door de toevoeging van havervlokken en tarwemout is het een heerlijk zacht bier geworden. Deze moutstort bevalt mij beter dan gebruik van alleen pilsmout.