De winterkoude houdt nog wat aan, maar mijn hoofd zit al bij de lente. Een perfecte combinatie voor het brouwen van een Maibock. Maibocken drink ik altijd graag in het voorjaar en dan met name de Duitse, wat hoppiger varianten.
Net als bij de Berkel pilsener heb ik de Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager gist gebruikt. Hieronder het recept.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP139 |
Naam recept |
Zon in de fles |
Brouwdatum |
05-02-2017 |
Bierstijl |
Meibock en Blonde bock |
Volume |
25,5 |
Begin SG |
1,067 SG |
Berekende kleur (Morey) |
15 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
33 IBU |
Brouwzaalrendement |
75,1 % |
Kooktijd |
90 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
25,00 l |
Water uit Zutphen |
2,50 g |
CaCl2 |
2,00 g |
CaSO4 |
5,14 ml |
Melkzuur |
12,81 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
58 mg/l |
2 mg/l |
27 mg/l |
72 mg/l |
36 mg/l |
60 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
5,200 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
66,7 % |
2,600 kg |
Münchenermout |
Dingemans |
15 EBC |
33,3 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
45 min. |
3,2 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
15 min. |
10 min. |
3,2 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
3,2 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
30,0 g |
Magnum |
bellen |
9,8% |
60 min. |
23,5 IBU |
40,0 g |
Saaz |
pellets |
3,3% |
20 min. |
6,9 IBU |
40,0 g |
Saaz |
pellets |
3,3% |
5 min. |
2,3 IBU |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
40,0 g |
Bavarian Lager (M76) |
ondergist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
10,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
12,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
12,0 °C |
HIER het recept in BrouwHulp xml formaat.
Het bier staat nu lekker te gisten.