De winterkoude houdt nog wat aan, maar mijn hoofd zit al bij de lente. Een perfecte combinatie voor het brouwen van een Maibock. Maibocken drink ik altijd graag in het voorjaar en dan met name de Duitse, wat hoppiger varianten.

Net als bij de Berkel pilsener heb ik de Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager gist gebruikt. Hieronder het recept.

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP139

Naam recept

Zon in de fles

Brouwdatum

05-02-2017

Bierstijl

Meibock en Blonde bock

Volume

25,5

Begin SG

1,067 SG

Berekende kleur (Morey)

15 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

33 IBU

Brouwzaalrendement

75,1 %

Kooktijd

90 min.

 

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

25,00 l

Water uit Zutphen

2,50 g

CaCl2

2,00 g

CaSO4

5,14 ml

Melkzuur

12,81 l

Spoelwater

 

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

58 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

72 mg/l

36 mg/l

60 mg/l

 

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

5,200 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

66,7 %

2,600 kg

Münchenermout

Dingemans

15 EBC

33,3 %

 

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

45 min.

3,2 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

15 min.

10 min.

3,2 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,2 l/kg

 

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

30,0 g

Magnum

bellen

9,8%

60 min.

23,5 IBU

40,0 g

Saaz

pellets

3,3%

20 min.

6,9 IBU

40,0 g

Saaz

pellets

3,3%

5 min.

2,3 IBU

 

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

40,0 g

Bavarian Lager (M76)

ondergist

 

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

10,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

12,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

12,0 °C

 

HIER het recept in BrouwHulp xml formaat.

 

Het bier staat nu lekker te gisten.