Sinds december 2016 hebben we in Zutphen nieuw water.

Voorheen was het water behoorlijk hard en had een bicarbonaatgehalte van 220 mg/l en een chloridegehalte van bijna 100 mg/l. Dat betekende dat ik het beslag altijd moest aanzuren en dat als ik een bier wilde maken waarvoor ik een waterprofiel nodig had met weinig chloride, ik gedemineraliseerd water moest maken met mijn osmose-apparaat. Het nieuwe water komt uit Epe en heeft een bicarbonaatgehalte van 75 mg/l  en een chloridegehalte van 12 mg/l. Er zitten dus bijna geen zouten in dit water en het is dan ook perfect als basis voor eigenlijk alle bieren. Soms betekent dit dat er brouwzouten moeten worden toegevoegd, maar dat is eenvoudiger dan osmosewater maken. Het water is dan ook perfect geschikt voor een pils en die heb ik dan ook als eerste met dit water gebrouwen.

Hieronder het recept. Het idee was om een Duitse pils te brouwen met veel hoparoma's en smaken.

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP138

Naam recept

Berkel pilsener

Brouwdatum

07-01-2017

Bierstijl

Pils(ener)

Volume

26,5

Begin SG

1,047 SG

Eind SG

1,010 SG

Schijnbare vergistingsgraad

78,7%

Alcoholgehalte

4,8 vol.%

Berekende kleur (Morey)

6 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

25 IBU

Brouwzaalrendement

69,9 %

Kooktijd

75 min.

 

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

23,00 l

Water uit Zutphen

5,90 ml

Melkzuur

12,41 l

Spoelwater

 

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

12 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

71 mg/l

12 mg/l

15 mg/l

 

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

3,856 kg

Premium pilsmout

Weyermann

2 EBC

65,8 %

2,000 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

34,2 %

 

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Eiwitrust

53,0 °C

1 min.

15 min.

3,9 l/kg

Beta-amylase

62,0 °C

10 min.

45 min.

3,9 l/kg

Alfa-amylase

72,0 °C

15 min.

10 min.

3,9 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,9 l/kg

 

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

15,2 g

Target

bellen

9,8%

60 min.

13,5 IBU

67,0 g

Saaz

pellets

2,6%

15 min.

8,4 IBU

74,0 g

Hallertau Mittelfrüh

pellets

2,3%

5 min.

3,4 IBU

 

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

40,0 g

Bavarian Lager (M76)

ondergist

 

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

9,9 °C

Max. temp. hoofdvergisting

11,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

11,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,011 SG

Schijnbare vergistingsgraad

76,6%

Start nagisting

14-01-2017

Temp. nagisting

14,0 °C

Start lagering

18-01-2017

Temp. lagering

2,0 °C

 

HIER het recept in BrouwHulp xml-formaat. 

 

De bitterheid heb ik bewust iets lager gehouden dan bij een klassieke Duitse pils, zodat mijn vrouw hem ook lust, maar er zit behoorlijk wat late hop in voor een mooie hopsmaak en een sterk hoparoma. De Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager gebruik ik voor het eerst. Mijn favoriete ondergist is de Wyeast 2206 Bavarian Lager en ik ben benieuwd of dit dezelfde gist is.

28 januari 2017

Ondertussen is dit bier gebotteld en op fust gezet. Bij het bottelen smaakte het bier in ieder geval uitstekend. Afgaand op het gedrag van de gist en de smaak van het bier kan ik zeggen dat de Mangrove Jack's gist en de Wyeast 2206 in ieder geval sterk op elkaar lijken.

9 februari 2017

Even een flesje open getrokken na 1,5 week in de klimaatkast bij 12 graden voor de hergisting. Het bier is nog niet helemaal uitgegist op fles (hij is ook nog behoorlijk troebel), ik proef nog wat bottelsuiker. Verder is de smaak veebelovend: mooie pilsmoutsmaken en lekker hoppig. Ik laat hem nog maar 1,5 week staan voor de volgende test.

 

 

Maart 2017

Als het bier helemaal uitgegist is en helder trekt, is het een mooie, hoppige pils. Veel smaakvoller dan de fabriekspilzen uit de supermarkt. Hij zit ergens tussen een Duitse pils en een Tsjechische pils in, want hij is voller en hoppiger dan een Duitse pils, maar niet zo bitter als een Tsjechische pils. Ik vind hem zeer geslaagd.