Afdrukken

BrouwHulp Eroica

Met BrouwHulp kun je recepten ontwikkelen, documenteren en uitwisselen. Het programma bevat onder andere de volgende functionaliteiten:

 

BrouwHulp wordt geleverd met een goed gevulde databank van vergistbare ingrediënten, hoppen, gisten, waterprofielen, maischschema''s, bierstijlen én recepten. Van elke bierstijl is er minimaal 1 en meestal meer dan 1 recept. BrouwHulp bevat, kortom, een schat aan mogelijkheden.

Momenteel is er een Windows versie en een Linux 64 bits versie. De Linux versies worden verspreid als deb installatie bestand.

Waarschuwing

WAARSCHUWING. Het kan zijn dat je een melding krijgt dat er een virus in het installatiebestand van BrouwHulp zit. Dit is echter niet het geval. Deze melding wordt gegenereerd omdat BrouwHulp nog maar weinig is gedownload. Sommige anti-virusprogramma''s zetten het bestand daarom uit voorzorg in quarantaine. Je kunt het installatiebestand daar weer veilig uithalen en BrouwHulp installeren. 

Downloaden

Download BrouwHulp voor Windows. Bij het voor de eerste keer opstarten van BrouwHulp wordt er een map brouwhulp in My Documents aangemaakt. Hierin staan alle databankbestanden en een handleiding.

BrouwHulp 5.3 voor Windows

Download BrouwHulp voor Linux als deb bestand. Na installatie staat de handleiding in de map /usr/share/doc/brouwhulp. Bij het voor de eerste keer opstarten van BrouwHulp wordt er in je thuismap een map .brouwhulp aangemaakt met alle databankbestanden. Deze versie is gecompileerd voor qt en werkt het best op Linux versies met KDE of LXQt als grafische omgeving.

BrouwHulp 5.3 voor Linux 

WAARSCHUWING: er is een probleem met het Breeze bureaubladthema van Kubuntu 15.10. In dit thema zit een bug waardoor tekstlabels niet zichtbaar zijn. Na het kiezen van een ander bureaubladthema is dit probleem verholpen.

Je kunt de handleiding ook hier downloaden:

Introductie BrouwHulp Eroica

 

ADDENDA

Hieronder vind je een aantal tabellen met ingrediënten die niet in de originele databank van brouwhulp zitten. Je kunt deze in de betreffende databank importeren. Klik op de link met de rechter muisknop en selecteer "opslaan als".

De Swaen mouten

Kandijsiropen Candi Syrup Inc.

Gozdawa gisten

Mangrove Jack's gisten

White Labs gisten

Imperial Yeast gisten

Bulldog gisten

 

Schermafdrukken

 

BrouwHulp kent brouwsels en recepten. Brouwsels zijn recepten die je zelf gebrouwen hebt. Recepten kunnen recepten zijn die je zelf vaker brouwt, maar ook recepten van derden die je als inspiratiebron in je database wilt hebben.

 

Je kunt de recepten en brouwsels sorteren op volgnummer (code) en naam, op bierstijl en op brouwdatum (jaar en maand):

 

Voor alle ingrediënten is een databank. Bij het maken van een recept zoek je je ingrediënten daarin op. De zoekfunctie is daarbij handig:

 

 

Mouten voeg je in als gewicht of als percentage in de stort.

Eenmaal ingevoerd, kun je de hoeveelheden van ingrediënten gemakkelijk wijzigen door op de hoeveelheid te klikken. Er verschijnt dan een invoerveld waarin je de nieuwe waarde direct kunt intoetsen of verhogen of verlagen middels de pijltjes:

 

 

Als je de vergistbare ingrediënten invoert door een begin SG en percentages in de stort in te vullen, kun je het percentage aanpassen:

 

Bij de hop kun je de bitterheidsbijdrage aanpassen en de hoeveelheid verandert dan automatisch:

 

Je kunt kiezen uit een aantal voorgedefinieerde maischschema''s (die je naar hartelust kunt aanpassen) of gewoon handmatig stappen definiëren:

 

Voor de brouwdag kun je van je brouwsel een checklist afdrukken, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.

 

Als je brouwsel in het fust of de fles zit en je hebt hem geproefd, dan kun je een volledig logboekformulier afdrukken:

 

Brouwsels en recepten kun je filteren op ingrediënten. Wil je bijvoorbeeld alle brouwsels zien waarin een mout is gebuikt, dan geef je de naam van de mout op en alleen de recepten waar die mout in zit worden getoond, maar je kunt ook zoeken op productcode van de gist:

 

Je kunt een overzicht maken van je brouwsels. Hierbij kun je een lijst maken van brouwsels tussen twee brouwdatums of tussen twee volgnummers:

 

Je kunt de database plaatsen waar je wilt op je harde schijf of het netwerk en tevens synchroniseren met een andere locatie, zoals een ftp-site of een andere map, schijf, usb-stick of netwerklocatie:

 

Met de gistkweek wizard kun je getrapte giststarters automatisch berekenen: