BrouwHulp Eroica
Met BrouwHulp kun je recepten ontwikkelen, documenteren en uitwisselen. Het programma bevat onder andere de volgende functionaliteiten:
- Aanpasbare databanken van vergistbare ingrediënten, hop, gist, overige ingrediënten, water, maischschema''s, brouwinstallaties en bierstijlen.
- Recepten en brouwsels. Recepten kun je kopiëren naar brouwsels en omgekeerd.
- Import van BeerXML en Promash receptbestanden.
- Export naar BeerXML/BrouwHulp XML bestanden.
- Export naar klembord als forum tabel.
- Export naar klembord als html tabel.
- Synchronisatie van databanken naar andere locatie (inclusief ftp-site).
- Afdrukvoorbeeld logboekformulier en afdrukken logboekformulier.
- Vergelijking van receptparameters met parameters van de gekozen bierstijl.
- Invoer vergistbare ingrediënten in gewicht of als percentage van de stort.
- Invoer van hop in gewicht of als bitterheidsbijdrage.
- Automatische berekening van hopveroudering.
- Verhoging en verlaging van de bitterheid door invoer van een IBU waarde, waarna hophoeveelheden worden aangepast.
- Directe aanpassing van hoeveelheden, percentages vergistbare ingrediënten en bitterheidsbijdrage van de hop in de ingrediëntenlijst.
- Ontwerp waterprofiel, automatisch en handmatig.
- Schatting pH van het beslag op basis van wortkleur, waterprofiel en toevoegingen van melkzuur en brouwzouten.
- Berekening toevoeging zuur of base om op de juiste pH van het beslag uit te komen.
- Schatting van het eind SG.
- Automatische doorrekening van high-gravity brouwsels.
- Automatisch doorrekenen van het virtuele begin SG bij toevoegen van suiker in het gistvat.
- Temperatuurberekeningen maischen.
- Berekening volumes in brouwketels aan de hand van aantal centimeters onder de rand dat het vloeistofoppervlak is.
- Berekening hoeveelheden infusiewater en decoctiehoeveelheden.
- Berekening waterhoeveelheden.
- Bijhouden vele metingen tijdens de brouwdag, vergisting en verpakken.
- Timers voor het maischen en het koken. Stopwatch voor overige te klokken zaken.
- Berekenen giststartergrootte of hoeveelheid benodigde gedroogde gist.
- Automatisch en handmatig ontwerp getrapte giststarters.
- Analysegrafieken van alle recepten of brouwsels van een bierstijl.
- Importeren van TControl logbestand en weergave in grafiek, ook in het logboek.
- Invoer van proefnotities van de gebrouwen bieren.
- Invoer van notities tijdens of na de brouwdag.
- Bijhouden inventaris.
- Afdrukken inventarislijst.
- Voorraad ingrediënten zichtbaar in ingrediëntenlijst van recepten.
- Afdrukken checklist voor de brouwdag.
- Sorteren brouwsels op volgnummer/code en naam, op bierstijl en op brouwjaar en -maand.
- Sorteren van recepten op volgnummer/code en naam en op bierstijl.
- Instelmogelijkheden voor onder andere databanklocatie, bitterheids- en kleurberekeningsmethode.
- Omrekening SG naar graden Plato en Brix en omgekeerd, zowel voor als tijdens en na gisting.
- Refractometerberekeningen.
- Temperatuurcorrectie hydrometer.
- SG berekeningen bij toevoegen van water en suiker.
- Aparte invoer bij verpakken voor flessen en fusten.
- Berekenen hoeveelheid toe te voegen bottelsuiker.
- Berekenen benodigde druk bij geforceerd carboniseren van fusten.
- Afdrukken overzicht van brouwsels tussen twee datums of tussen twee volgnummers/codes.
- Import van eigen brouwerij logo, die vervolgens wordt afgedrukt op alle uit te printen formulieren.
- De Cloud: recepten in XML- of Promash formaat die bij berichten op het Hobbybrouwen forum worden geplaatst, komen automatisch in de cloud terecht. Je kunt deze recepten bekijken en naar je eigen databank kopiëren
- Je kunt kiezen of je het extract wilt zien als SG of als graden Plato.
- Analysegrafieken maken (X-Y grafieken en histogrammen) van je brouwsels. De X-Y grafieken geven de beste lineaire, polynoom, macht of exponentiële fit weer.
- Analyses maken met neurale netwerken. De voorspellingen die het neurale netwerk maakt, zie je vervolgens bij je brouwsels terug.
- Grafieken van eigenschappen van ingrediënten.
BrouwHulp wordt geleverd met een goed gevulde databank van vergistbare ingrediënten, hoppen, gisten, waterprofielen, maischschema''s, bierstijlen én recepten. Van elke bierstijl is er minimaal 1 en meestal meer dan 1 recept. BrouwHulp bevat, kortom, een schat aan mogelijkheden.
Momenteel is er een Windows versie en een Linux 64 bits versie. De Linux versies worden verspreid als deb installatie bestand.
Waarschuwing
WAARSCHUWING. Het kan zijn dat je een melding krijgt dat er een virus in het installatiebestand van BrouwHulp zit. Dit is echter niet het geval. Deze melding wordt gegenereerd omdat BrouwHulp nog maar weinig is gedownload. Sommige anti-virusprogramma''s zetten het bestand daarom uit voorzorg in quarantaine. Je kunt het installatiebestand daar weer veilig uithalen en BrouwHulp installeren.
Downloaden
Download BrouwHulp voor Windows. Bij het voor de eerste keer opstarten van BrouwHulp wordt er een map brouwhulp in My Documents aangemaakt. Hierin staan alle databankbestanden en een handleiding.
Download BrouwHulp voor Linux als deb bestand. Na installatie staat de handleiding in de map /usr/share/doc/brouwhulp. Bij het voor de eerste keer opstarten van BrouwHulp wordt er in je thuismap een map .brouwhulp aangemaakt met alle databankbestanden. Deze versie is gecompileerd voor qt en werkt het best op Linux versies met KDE of LXQt als grafische omgeving.
WAARSCHUWING: er is een probleem met het Breeze bureaubladthema van Kubuntu 15.10. In dit thema zit een bug waardoor tekstlabels niet zichtbaar zijn. Na het kiezen van een ander bureaubladthema is dit probleem verholpen.
Je kunt de handleiding ook hier downloaden:
ADDENDA
Hieronder vind je een aantal tabellen met ingrediënten die niet in de originele databank van brouwhulp zitten. Je kunt deze in de betreffende databank importeren. Klik op de link met de rechter muisknop en selecteer "opslaan als".
Kandijsiropen Candi Syrup Inc.
Schermafdrukken
BrouwHulp kent brouwsels en recepten. Brouwsels zijn recepten die je zelf gebrouwen hebt. Recepten kunnen recepten zijn die je zelf vaker brouwt, maar ook recepten van derden die je als inspiratiebron in je database wilt hebben.
Je kunt de recepten en brouwsels sorteren op volgnummer (code) en naam, op bierstijl en op brouwdatum (jaar en maand):
Voor alle ingrediënten is een databank. Bij het maken van een recept zoek je je ingrediënten daarin op. De zoekfunctie is daarbij handig:
Mouten voeg je in als gewicht of als percentage in de stort.
Eenmaal ingevoerd, kun je de hoeveelheden van ingrediënten gemakkelijk wijzigen door op de hoeveelheid te klikken. Er verschijnt dan een invoerveld waarin je de nieuwe waarde direct kunt intoetsen of verhogen of verlagen middels de pijltjes:
Als je de vergistbare ingrediënten invoert door een begin SG en percentages in de stort in te vullen, kun je het percentage aanpassen:
Bij de hop kun je de bitterheidsbijdrage aanpassen en de hoeveelheid verandert dan automatisch:
Je kunt kiezen uit een aantal voorgedefinieerde maischschema''s (die je naar hartelust kunt aanpassen) of gewoon handmatig stappen definiëren:
Voor de brouwdag kun je van je brouwsel een checklist afdrukken, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
Als je brouwsel in het fust of de fles zit en je hebt hem geproefd, dan kun je een volledig logboekformulier afdrukken:
Brouwsels en recepten kun je filteren op ingrediënten. Wil je bijvoorbeeld alle brouwsels zien waarin een mout is gebuikt, dan geef je de naam van de mout op en alleen de recepten waar die mout in zit worden getoond, maar je kunt ook zoeken op productcode van de gist:
Je kunt een overzicht maken van je brouwsels. Hierbij kun je een lijst maken van brouwsels tussen twee brouwdatums of tussen twee volgnummers:
Je kunt de database plaatsen waar je wilt op je harde schijf of het netwerk en tevens synchroniseren met een andere locatie, zoals een ftp-site of een andere map, schijf, usb-stick of netwerklocatie:
Met de gistkweek wizard kun je getrapte giststarters automatisch berekenen: