Afdrukken

Hoera! Met mijn Kersenweizenbock heb ik het BONK gewonnen (1e prijs vrije klasse en overall winnaar). Eerst heb ik een Weizenbock gebrouwen en bij het overhevelen heb ik 5 liter apart genomen en 1,7 kg morellen toegevoegd. Deze kwamen van onze morellenboom uit onze tuin. Helaas was dit maar genoeg voor 5 liter, want 5 liter van dit voortreffelijke bier is natuurlijk veel te weinig. Zeker als je rekening houdt met het feit dat 1 liter daarvan naar het BONK is opgestuurd.

 

 

Hier het recept (voor 5 liter dus):

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP146b

Naam recept

Kersenweizenbock

Brouwdatum

24-06-2017

Bierstijl

Weizen(doppel)bock

Volume

5,0

Begin SG

1,069 SG

Eind SG

1,018 SG

Schijnbare vergistingsgraad

74,6%

Alcoholgehalte

6,7 vol.%

Berekende kleur (Morey)

48 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

16 IBU

Brouwzaalrendement

71,0 %

Kooktijd

75 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

4,70 l

Water uit Zutphen

0,70 g

CaCl2

0,60 ml

Melkzuur

4,83 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

53 mg/l

2 mg/l

27 mg/l

73 mg/l

48 mg/l

15 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

0,69 kg

Lichte tarwemout

Dingemans

3 EBC

20,2 %

0,52 kg

Vienna mout

Weyermann

7 EBC

15,3 %

0,19 kg

Tarwemout. donker

Weyermann

17 EBC

5,5 %

0,13 kg

Aroma 50

Dingemans

50 EBC

3,9 %

0,13 kg

Caramel tarwemout

Weyermann

120 EBC

3,9 %

0,04 kg

BlackSwaen Chocolate Wheat

De Swaen

900 EBC

1,1 %

1,70 kg

Kers (zuur: morel)

Eigen tuin

0 EBC

50,1 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

30 min.

2,8 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

15 min.

30 min.

2,8 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

2,8 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

3,4 g

Magnum

bellen

10,2%

60 min.

16,9 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

1,0 l starter

Weihenstephan Weizen (3068)

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

17,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

20,4 °C

Eind temp. hoofdvergisting

20,4 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,019 SG

Schijnbare vergistingsgraad

73,2%

Start nagisting

05-07-2017

Temp. nagisting

20,0 °C

Start lagering

07-07-2017

Temp. lagering

10,0 °C