Je hebt vast wel eens meegemaakt dat de gist via het waterslot uit het gistvat komt. Deze gist kun je prima hergebruiken. Sterker nog: betere gist om her te gebruiken is er niet. Het zijn nieuwe cellen, die barsten van de vitaliteit.

Afgelopen weekend hebben we met de Vier Broeders een Westmalle Extra gebrouwen. 50 liter wort in een 60 liter vat. Met de Westmalle gist (Wy 3787 Trappist High Gravity) weet je dan dat dat uit het vat gaat komen.

Dus heb ik een slang aan de uitgang van het deksel gedaan en die slang in een 3-liter erlenmeyer laten hangen. Uiteraard heb ik de slang en de erlenmeyer eerst goed ontsmet met StarSan. De erlenmeyer is afgedekt met een stuk aluminiumfolie.

Zondag hebben we gebrouwen, zondagavond begon de vergisting op gang te komen. Maandagochtend kwam de eerste gist door de slang. Maandag en dinsdag ging er flink wat schuim doorheen. Om de boel in de erlenmeyer niet teveel te laten schuimen, heb ik de slang een stukje boven het vloeistofoppervlak laten uitkomen, zodat de CO2 niet door de vloeistof heen blaast en meer schuim maakt. Dinsdagmiddag begon de schuimkraag in het gistvat in te zakken en dinsdagavond heb ik de slang vervangen door een waterslot. In die tijd had ik meer dan 1,5 liter vloeistof in de erlenmeyer opgevangen. Een heel groot deel hiervan is gist. De erlenmeyer staat nu in een koelkast bij 3 graden te bezinken. Ik denk dat er wel een halve liter dikke slurry uit gaat komen. Deze ga ik gebruiken voor een Westvleteren 12 kloon. Hieronder wat foto''s om de boel te illustreren.