16 september 2009

Afgelopen zaterdag heb ik bij bevriend hobbybrouwer Johannes mout gerookt. Op de barbecue. Onder het genot van een aantal hobbybrouwsels en commerciële brouwsels hebben we 5 kg Münchenermout voorzien van een heerlijke rookgeur en smaak.

Johannes heeft zo''n prachtige bolvormige BBQ. Hierin hebben we met wat aanmaakblokjes kooltjes laten gloeien en hierop hebben we in water geweekte beukensnippers gelegd die verpakt waren in aluminiumfolie. Bovenin de aluminiumfolie hebben we wat gaten geprikt om de rook te laten ontsnappen en tegelijkertijd de zuurstoftoevoer af te knijpen. Het hout moet immers roken, niet branden

 

Pakketje houtsnippers in aluminiumfolie.

 

Op de BBQ zetten we vervolgens een houten bak met onderin een groot gat. Bovenin zit een rvs rooster waarop de mout gelegd wordt. De mout moet je steeds vochtig houden omdat vochtige mout rook veel beter opneemt dan droge mout. Bovendien zorgt het vocht voor lage temperaturen, zodat de mout zijn enzymkracht behoudt. We rookten de 5 kg mout in twee etappes en elke etappe duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Wil je zien hoe je zelf mout kunt roken, dan moet je naar de Hobbybrouwendag op zaterdag 15 oktober te Oss komen. Johannes geeft daar een demonstratie.

 

De rook trekt door de mout...

 

 

terwijl wij genieten van een biertje en even bijlezen.

 

Ik ga de gerookte mout gebruiken om een rookmärzen te brouwen à la Schlenkerla Rauchmärzen. Dit bier ga ik maken met de 5 kg gerookte Münchenermout, 1,25 kg Weyermann rookmout en een snufje chocolademout. Met deze moutstort die bijna voor 100% uit gerookte mout bestaat, moet ik een net zo sterke rooksmaak kunnen krijgen als die in de Schlenkerla versie. Heerlijk.

Omdat ik voorlopig nog genoeg bier heb, ga ik dit bier pas eind oktober brouwen. Ondertussen staat er nog een rookporter (met maar 30% rookmout in de stort) te wachten in een fust. Dat bier is een heerlijk herfstbier, mijn alternatief voor een bokbier.

 

Afdekken met een theedoek (later gedegradeerd tot poetsdoek), zodat de rook nog wat langer blijft hangen.

 

Johannes, bedankt voor het mogen gebruiken van jouw spullen, het roken, het heerlijke eten en de foto''s!

 

20 november 2009

Eindellijk is het rookbier gebrouwen. Ik heb behalve de 5 kg gerookte Münchenermout nog 700 gram pilsmout toegevoegd (om op de juiste dichtheid uit te komen) en een procentje chocolademout voor een mooie donkere kleur. Ik heb een hopgift gebruikt van Spalt hop uit eigen tuin op 60 minuten voor het einde van het koken. Het bier staat nu te gisten met de Fermentis W34/70 gist (Wyeast equivalent Bohemian Lager) op 9 graden.

 

4 januari 2010

Het bier is ondertussen natuurlijk al lang klaar. Het meeste zit op fust, maar na het vullen van het fust bleven er nog een paar flesjes over. Deze gaan naar de hulp bij het brouwen. Toch heb ik een flesje open getrokken om te proeven. Dit bier is echt superrokerig. Hij steekt de Schlenkerla Rauchmärzen naar de kroon wat betreft rokerigheid. Ik heb de indruk dat de Schlenkerla wat moutiger van smaak is (maar die is ook zwaarder). De Schlenkerla is ook wat donkerder van kleur. Het zou leuk zijn om ze eens naast elkaar te proeven.

De W34/70 is trouwens goed bevallen: een uitstekende gist met een zeer clean smaakprofiel. Zeker aan te bevelen als je het niet ziet zitten om grote giststarters te maken van vloeibare gist. Twee of drie zakjes W34/70 toevoegen is dan veel gemakkelijker (en goedkoper).

 

28 januari 2010

Dit bier zit ondertussen op de tap en hij is heerlijk. Net vloeibare paling. Hmmm. Hij wordt in de loop van de tijd iets moutiger lijkt wel en dat is heel goed. Ik had hem meegenomen naar een clubavond van het brouwersgilde (De Roode Toren) en ook daar viel hij (bij rookbierliefhebbers) goed in de smaak.