Afdrukken

Vorig jaar, vlak nadat wij in ons nieuwe huis kwamen wonen, heb ik vier hopplanten in de tuin gezet. Ik heb een Cascade, een Hallertau Mittelfrüh, een Spalt Select en een Fuggle. Alleen de Cascade heeft een mooie oogst gegeven, de andere zijn ten prooi gevallen aan de meeldauw. Dit jaar ga ik de boel een stuk beter in de gaten houden. Besmette bladeren worden onmiddelijk verwijderd en hopelijk houdt dat de plaag in de hand.

10 april 2009

Vorige week heb ik nieuwe palen in de grond gezet en vanmiddag heb ik deze voorzien van draden. Bovenop beide palen zit een katrol, zodat ik de horizontale draad kan laten zakken om gemakkelijk te kunnen oogsten. Per plant lopen twee draden naar boven waarlangs ik (per draad) twee scheuten omhoog laat lopen. De andere scheuten knip ik af. Vanmiddag heb ik de planten ook weer rijkelijk voorzien van verse compost. Dit doe ik in het najaar en in het voorjaar. Hopplanten vragen veel voedingsstoffen, maar deze moeten beetje bij beetje vrij komen. Kunstmest is daarom minder geschikt. Compost heeft als bijkomend voordeel dat het water goed vasthoudt.

 

 

De palen met de draden

 

De Hallertau Mittelfrüh is het verst

 

12 mei 2009

Eind april heb ik alle hoppen tot de bodem afgeknipt. Dit deed ik naar aanleiding van een tip van een biologische hopteler. Deze vertelde dat de hoppen hierdoor minder hoog worden en de opbrengst groter. Het was even eng om te doen en het duurde ook wel een paar weken voordat er weer nieuwe spruiten gingen groeien, maar alle hoppen hebben nu weer een of meer uitlopers gevormd. Per plant wil ik vier uitlopers door laten groeien en de rest afknippen. Ik wil vooral voorkomen dat er veel blad wordt gevormd waardoor zij niet goed kunnen drogen na een regenbui en de meeldauw een kans krijgt.

 

22 juni 2009

De hoppen groeien ondertussen gestaag. Elke hopvariëteit reageert anders op het afknippen van eind april. De Hallertau Mittelfrüh heeft een behoorlijke klap gekregen door de snoeiactie en is duidelijk het kleinst. Ik denk dat deze soort eerder of zelfs helemaal niet teruggeknipt moet worden. De andere drie doen het uitstekend. Tot nu toe heb ik geen last van luizen, meeldauw of andere plagen. Ze staan er allemaal heel gezond bij.

Ondertussen zijn de planten druk bezig met het vormen van zijscheuten. Hier komen later de hopbellen aan. Als de plagen wegblijven, verwacht ik een mooie oogst.

 

14 augustus 2009

De oogsttijd komt nabij. De Fuggle is al heel ver, daar hangen al grote en kleine bellen aan:

 

 

Ook de Spalt  Select doet het goed:

 

En de Cascade zit barstensvol bloemen die nog moeten uitgroeien tot bellen:

 

2 september 2009

Vandaag heb ik de eerste plant gestript van bellen. De Fuggle was duidelijk oogstklaar: de bellen waren droog, zaten vol lupulinebolletjes, voelden plakkerig aan en sommige bellen begonnen een beetje bruin te worden. Deze week of volgende week volgen de overige drie planten. De Hallertau Mittelfrüh is niet veel dit jaar, maar de Spalt Select en de Cascade dragen overvloedig bellen. Hopelijk heb ik genoeg ruimte in de vriezer. Zo niet, dan is het weer een mooi excuus om te brouwen.

 

De hoppen liggen te drogen op een speciaal droograam. Vooraan de Fuggle, achteraan de Hallertau Mittelfrüh. De laatste had maar een kleine oogst. De twee grootste planten moeten nog geoogst worden.

 

 

Drogende Fuggle hop 

 

7 september 2009

De oogst tot nu toe:

Fuggle: 350 gram

Hallertau Mittelfrüh: 90 gram

Spalt select: 1074 gram

 

Oei. De vriezer zit vol en ik moet nog de Cascade oogsten. 

 

8 september 2009

 Vanmiddag heb ik met het mooie weer vrij genomen om de Cascade te slachten:

 

Het begin

 

Eindelijk klaar

 

De oogst: een bakkie Cascade

 

11 september 2009

En de Cascade is ondertussen gedroogd en verpakt. Oogst: 515 gram. In totaal dus dik 2 kg hop geoogst. Daar moet ik genoeg aan hebben tot de volgende oogst, lijkt me.