Bostel kun je gewoon weggooien, op de composthoop dumpen of aan vee voeren. Maar je kunt het nog beter tot nut maken voor jezelf: je kunt er oesterzwammen op kweken. Oesterzwammen bevatten veel eiwitten en hebben daardoor een hoge voedingswaarde. Bovendien zijn ze natuurlijk erg lekker.
Oesterzwammen kweken op bostel is niet ingewikkeld. Je laat het bostel eerst goed uitlekken en afkoelen. Vervolgens doe je het in een stevige plastic zak, waarbij je afwisselend een laagje bostel in de zak doet en een laagje geënt materiaal. Je kunt met oesterzwammen geënte granen kopen bij diverse winkels op internet. Deze granen zijn goed doorgroeid met oesterzwammenmycelia. Mycelia zijn de schimmeldraden, de eigenlijke "plant". De oesterzwammen zijn de vruchten van deze schimmel.
Nadat de zak goed gevuld en dichtgeknoopt is, hang je deze op een warme plek. Vervolgens prik je gaten in de zak, zodat er zuurstof in kan. Na verloop van tijd zullen de oesterzwammen door deze gaten naar buiten groeien. Een plek met 15 tot 20 graden is ideaal. Na verloop van tijd zie je dat de hele zak doorgroeid raakt met schimmeldraden. Als de zak goed doorgroeid en de temperatuur hoog genoeg is, zullen uit de gaten de zwammen gaan groeien. Als het bostel is uitgeput, is deze uitstekende compost. Als de mycelia nog goed vitaal zijn, kun je deze gebruiken om nieuwe zakken mee te enten.
Ik heb afgelopen zondag (2 september 2012) een zak bostel geënt met zomeroesterzwammen. De zak hangt nu in de brouwerij, waar de temperatuur, dankzij het mooie nazomerweer, ideaal is. Later moet de zak wellicht de klimaatkast in. Het is nu al te zien dat de mycelia het bostel gaan doorgroeien. Ik ben benieuwd wanneer de eerste oogst kan zijn en hoeveel er in totaal vanaf komt.