Brouwen in een zak is een eenvoudige manier van brouwen die vooral in Australië en steeds meer in de VS wordt toegepast. Met deze brouwmethode kun je volstaan met een pan en een zak.

Het idee is simpel: je verwarmt je maischwater in de pan tot de gewenste temperatuur, hangt een iets te grote zak van kaasdoek of neteldoek in de pan en giet de geschrote mout erin. Roer het beslag en maisch verder als normaal. Na het maischen til je de zak uit de pan. De kafjes en andere onopgeloste bestanddelen blijven achter in de zak. Laat de zak uitdruipen, knijp hem eventueel uit om alle wort eruit te persen en je kunt gaan koken. Je wort is iets troebeler dan bij normaal filteren, maar het bier heeft daar verder geen last van. Het brouwzaalrendement is wat kleiner dan wanneer je het bostel filtert, maar omdat je de zak kunt uitknijpen is het rendement toch nog behoorlijk. Bij mijn laatste brouwsessie volgens deze methode was het brouwzaalrendement iets meer dan 75%.

Koelbox

In een (ongeïsoleerde) pan moet je steeds de temperatuur meten en zo nodig bijstoken om het beslag op de juiste temperatuur te houden. Je kunt ook maischen in een koelbox en een eenstapsmaischschema gebruiken. Het beslag blijft dan gemakkelijk anderhalf uur op temperatuur, dus je kunt anderhalf uur iets anders gaan doen. Vervolgens haal je de zak met bostel uit de koelbox en giet het beslag in een pan om te gaan koken.

De methode met de koelbox kost dus een onderdeel extra. Deze methode heb ik laatst gebruikt bij een demonstratiebrouwsessie op onze jaarlijkse straatmarkt.

Brouwen in een zak in een koelbox

 

Het is een prima bier geworden en hij is net zo helder als een bier dat gebrouwen is in mijn HERMS.

Kortom: voor mensen met de kleine beurs of weinig ruimte voor brouwapparatuur: met een pan en een zak van kaasdoek of neteldoek kun je prima bier brouwen. Voor de handigheid kun je nog een koelbox aan je apparatuur toevoegen.