Thans in het gistingsvat:

Biernaam

Bierstijl

-

-

 

Thans in de nagisting of lagering:

Biernaam

Bierstijl

-

-

-

-

-

-

-

-

 

 

Thans op voorraad:

Biernaam

Bierstijl

-

-

-

-

-

-

 

-

-

-

 

Thans op de tap:

Biernaam

Bierstijl

WP174 Kokosporter

Porter

WP178 Vat 2

Amerikaanse saison

WP179 Choco-vanille blond

Session blonde

 

Hieronder vind je een overzicht van welke bieren wanneer gebrouwen zijn. De biernamen zijn links naar BrouwHulp xml-bestanden. Klik hierop met de rechter muisknop en klik op "opslaan als".

Code

Datum

Biernaam

Bierstijl

wp001

14 maart 2004

Black Adder Stout

Dry stout

wp002

26 maart 2004

Braamberger Rauchbier

Rauchbier

wp003

25 april 2004

Uncle Sam Pale Ale

Amerikaanse Pale Ale

wp004

20 mei 2004

Brigand kloon

Sterke Blonde

wp005

28 autustus 2004

Rochefort 8-kloon

Quadrupel

wp006

5 december 2004

Blonde Sven

Blond

wp007

28 december 2004

Hoopoe Best Bitter

Best Bitter

wp008

23 januari 2005

Nostalgia Tripel

Tripel

wp009

21 mei 2005

Wolkje geboortebier

Fantasiebier

wp011

13 oktober 2005

Driespan

Tripel

wp012

4 december 2005

Medicinal Compound

Barley Wine

wp013

23 december 2005

Altes Pferd

Düsseldorfse Alt

wp014

1 april 2006

Hoopoe Best Bitter

Best Bitter

wp015

12 april 2006

Duvel-kloon

Sterke Blonde

wp016

13 mei 2006

Nestor Wit

Witbier

wp017

10 september 2006

Knollenbier

Nederlandse Pale Ale

wp018

19 oktober 2006

Stoere Kruier

Robust Porter

wp019

12 november 2006

Black Adder Stout

Stout

wp020

28 december 2006

Oef

La Chouffe-kloon

wp021

11 februari 2007

Jonge Blom

Saison

wp022

6 april 2007

Hoopoe Best Bitter

Best Bitter

wp023

29 april 2007

Adieu Quadrupel

Quadrupel

wp024

5 mei 2007

Bruiloftsbier Herman

Tripel

wp025

22 juli 2007

Goudhaantje

Nederlandse Pale Ale

wp026

6 december 2007

Blonde Bok

Helles Bock

wp027

12 januari 2008

Berkel Pils

Urtyp Pilsener

wp028

16 februari 2008

Saphir Stoombier

California Common

wp029

3 mei 2008

Altes Pferd

Düsseldorfse Alt

wp030

23 november 2008

Uncle Barack Pale Ale

Amerikaanse Pale Ale

wp031

14 december 2008

Berkel Pilsener

Tjechische pils

wp032

28 december 2008

Waar blijven de krokussen?

Märzen

wp033

10 januari 2009

Geen onruststoker

Rauchmärzen

wp034

5 februari 2009

Servo Fluid

Interplanetary Pale Ale

wp035

13 februari 2009

Medicinal Compound

Barley wine

wp036

14 maart 2009

Weizen uit het Oosten

Hefe Weizen

wp037

5 april 2009

Frater Ambrosius

Bosvruchtenweizen

wp038

1 mei 2009

O''Malley

Irish Red Ale

wp039

17 mei 2009

Black AdderCurrant Stout

Zwarte bessen stout

wp040

30 mei 2009

Uncle Sam Pale Ale

Amerikaanse Pale Ale

wp041

25 juni 2009

Yonathan

Belgische Pale Ale

wp042

5 juli 2009

Boekwit

Witbier met spelt en boekweit

wp043

14 juli 2009

Verboden Vrucht

Belgisch speciaalbier

wp044

9 augustus 2009

Twee ondeugden

Robuuste Rookporter

wp045

2 oktober 2009

Baldrick Bitter

Best Bitter

wp046

14 november 2009

Geen onruststoker

Rauchmärzen

wp047

6 december 2009

Berkelbach

Vlaams Rood

wp048

21 december 2009

Ketelbinkie

Blonde

wp049

2 januari 2010

Wintertenen

Vienna

wp050

30 januari 2010

Basmati Pils

Pilsener

wp051

25 februari 2010

Fullers ESB kloon

Extra Special Bitter

wp052

14 maart 2010

Stoere Kruier

Robust Porter

wp053

10 april 2010

Yonathan

Belgische Pale Ale

wp054

18 april 2010

Bière du Soleil

Saison

wp055

12 mei 2010

Boerensaison

Saison

wp056

31 juli 2010

Powerdown Brown

Northern English Brown Ale

wp057

11 september 2010

Wijze bok

Weizenbock

wp058

18 september 2010

Uncle Sam

Amerikaanse Pale Ale

wp059

6 november 2010

Indien Bleiches Lager

Zware, hoppige ondergister

wp060

4 december 2010

Geen onruststoker

Rauchmärzen

wp061

26 december 2010

Oerkwel

Tjechische pils

wp062

23 januari 2011

Koude sanering

Dubbel

wp063

16 februari 2011

What gentlemen prefer

Engelse Blonde

wp064

1 april 2011

Avena sativa

Haverpils

wp065

25 april 2011

Zon in de fles

Helles Bock

wp066

21 mei 2011

Frater Ambrosius

Frambozen tarwebier

wp067

18 juni 2011

Bitterbal

Amerikaanse IPA

wp068

5 juli 2011

Catharina

Russian Imperial Stout

wp069

26 juli 2011

Yonathan

Speciale Belge

wp070

19 augustus 2011

Bière du Soleil

Saison

wp071

26 augustus 2011

Avec Les Bons Voeux

Sterke Saison

wp072

18 september 2011

Demobier

Amerikaanse Amber Ale

wp073

23 oktober 2011

Altes Pferd

Düsseldorfse Alt

wp074

16 november 2011

Pall Allt

Rookalt

wp075

4 januari 2012

Walnut Brown

Brown Ale

wp076

29 januari 2012

Haagse Hopjesbier

Fantasiebier

wp077

6 februari 2012

De Herrijzende Zwaan

Tripel

wp078

26 februari 2012

Yonathan

Speciale Belge

wp079

12 maart 2012

Dubbel met kandijsiroop

Dubbel

wp080

19 mei 2012

Baldrick Bitter

Best Bitter

wp081

31 mei 2012

Percy Porter

Brown Porter

wp082

30 september 2012

Tuinhop Blond

Bitterblond

wp083

6 oktober 2012

Belgische Bitterbal

Belgische IPA

wp084

21 oktober 2012

Berkelbach 2

Vlaams Rood

wp085

24 december 2012

Saison d''Hiver

Sterke wintersaison

wp086

20 januari 2013

Zutphener Dort

Dortmunder Export

wp087

25 februari 2013

Simpel Saison

Saison

wp088

7 maart 2013

Saison du Printemps

Sterke saison

wp089

9 mei 2013

Hobgoblin

Extra Special Bitter

wp090

17 mei 2013

Uncle Sam

Amerikaanse Pale Ale

wp091

17 juni 2013

De Brug

Saison

wp092

14 september 2013

Gabriël

Sterke Blonde

wp093

5 oktober 2013

Between Darkness and Wonder

Quadrupel

wp094

22 oktober 2013

Indian Summer

Amerikaanse Brown Ale

wp095

16 november 2013

Franz Ferdinand

Vienna

wp096

25 november 2013

Boktor

Duitse Bock

wp097

21 december 2013

Beuk en eik

Rauchbier

wp098

22 januari 2014

Sir Patrick

Extra Special Bitter

wp099

7 februari 2014

Percy Porter

Brown Porter

wp100

18 april 2014

Saison Americain

Amerikaanse saison

wp101

2 mei 2014

Frater Ambrosius

Frambozenbier

wp102

8 mei 2014

Grand Duc

Imperial Witbier

wp103

9 juni 2014

Mayalls Mayhem

Best Bitter

wp104

8 augustus 2014

Saison d''Abricot

Saison

wp105

15 augustus 2014

Saison d''Automne

Sterke Saison

wp106

31 augustus 2014

Flat Tyre

Amerikaanse Pale Ale

wp107

22 september 2014

Blonde d''Abbaye

Blonde

wp108

15 oktober 2014

De Zondeval

Verboden Vrucht kloon

wp109

13 november 2014

Cascade all over the place

Amerikaanse Pale Ale

wp110

5 december 2014

Berkel Pilsener

Pilsener

wp111

18 december 2014

Anticipatie

Märzen

wp112

4 januari 2015

Sail Away

Engelse IPA

wp113

28 januari 2014

Vintage 1965

Blond

wp114

16 februari 2015

Hop-ut

Belgische IPA

wp115

27 februari 2015

Saison 1

Saison

wp116

15 maart 2015

Saison 2

Saison

wp117

2 mei 2015

Frater Ambrosius

Frambozenbier

wp118

27 juni 2015

Witte Wieven

Amerikaans Tarwebier

wp119

14 augustus 2015

Heather Ale

Scottish Export Ale met heide

wp120

20 augustus 2015

Saison d''Automne

Sterke Saison

wp121

6 september 2015

Bessenbier

Fruitbier

wp122

2 oktober 2015

Beuk en Eik

Rauchbier

wp123

22 oktober 2015

De Rode Rakker

Amercan Red Ale

wp124

14 november 2015

Chocolate Orange Stout

Export Stout

wp125

4 december 2015

Broeder Blond

Bitter blond

wp126

12 december 2015

Between Darkness and Wonder

Quadrupel

wp127

5 februari 2016

12 Monks

Quadrupel

wp128

20 maart 2016

Porter in Brand

Porter

wp129

28 maart 2016

Baldrick Bitter

Extra Special Bitter

wp130

15 april 2016

Dubbel D

Dubbel

wp131

29 april 2016

Sint Lucia

Tripel

wp132

5 mei 2016

Witte Wieven

Amerikaans Tarwebier

wp133

23 juni 2016

Boktor

Bockbier

wp134

23 augustus 2016

Kruisbessenbier

Witbier met kruisbessen

wp135

25 september 2016

Saison d'hiver

Saison

wp136

13 november 2016

Saison Mosaic

Saison

wp137

18 november 2016

Verboden IJ

Winterbier

wp138

7 januari 2017

Berkel Pilsener

Pilsener

wp139

5 februari 2017

Zon in de fles

Maibock

wp140

16 februari 2017

Skinny Brother

Session IPA

wp141

4 maart 2017

Skinny Brother

Session IPA

wp142

30 maart 2017

Saison Cheval

Saison

wp143

24 april 2017

American Brown Saison

American Brown Saison

wp144

3 juni 2017

Mandarina Blanche

Witbier

wp145

9 juni 2017

Saison Cheval

Saison

wp146

24 juni 2017

Wijze Bok / Kersenweizenbock

Weizenbock

wp147

11 augustus 2017

Hoppiehoppie

New England IPA

wp148

13 september 2017

Vintage 1965

Belgische Blonde

wp149

24 september 2017

Between Darkness and Wonder

Quadrupel

wp150

26 september 2017

Praline

Belgische Stout

wp151

2 december 2017

R4F6 Blond

Blonde

wp152

27 december 2017

U Pils

Urtyp Pilsener

wp153

14 januari 2018

Zon in de Fles

Maibock

wp154

10 maart 2018

Hoopoe Red

American Red Ale

wp155

31 maart 2018

Pater

Trappist Enkel

wp156

6 april 2018

Abt

Trappist Tripel

wp157

7 mei 2018

Saison d'Abricot

Saison met abrikozen

wp158

17 juni 2018

Weizenbock

Weizenbock

wp159

1 juli 2018

Hoppiehoppie

New England IPA

wp160

13 juli 2018

Tempeliers

Kruisbessen Witbier

wp161

9 augustus 2018

Pater II

Bitter blond

wp162

15 augustus 2018

Franciscus

Quadrupel

wp163

26 oktober 2018

Rustic Saison

Saison

wp164

7 december 2018

Pater III

Blond

wp165

23 december 2018

Franciscus II

Quadrupel

wp166

18 januari 2019

Dunkel

Münchener Dunkles

wp167

15 februari 2019

Chocolade stout

Export Stout

wp168

22 april 2019

Pater IV

Blond

wp169

27 april 2019

Franciscus III

Quadrupel

wp170

7 juni 2019

Vat 1

Amerikaanse saison

wp171

9 augustus 2019

Landlord bitter

Bitter

wp172

13 augustus 2019

Pall Alt

Alt

wp173

28 augustus 2019

Belgische Brunette

Brunette

wp174

8 december 2019

Kokosporter

Porter

wp175

22 december 2019

De Brug

Saison

wp176

13 maart 2020

Pater V

Blond

wp177

22 maart 2020

Prior

Dubbel

wp178

18 april 2020

Vat 2

Amerikaanse saison

wp179

14 juni 2020

Choco vanille blond

Session Blond

wp180

4 september 2020

Indian Summer

Session IPA

 

Zoals beschreven op de introductiepagina, ben ik in de kerstvakantie van 2003 begonnen met het bouwen van een HERMS (Heat Exchange Recirculating Mash System). Dit soort installaties is met name in de VS zeer populair bij amateurbrouwers. Kijk op deze site eens voor meer voorbeelden. Het idee is, dat je het maisch niet direct stookt (je voorkomt aanbranden), maar dat je wort van onder het filter of door de hevelfilter zuigt en deze via een warmtewisselaar in een heetwatertank opwarmt. Behalve het voorkomen van aanbranden is het voordeel dat je zeer heldere wort krijgt en dat je heet spoelwater direct bij de hand hebt. Je hoeft ook niet te roeren, omdat het wort regelmatig door het filterbed heenstroomt. Zo komen eiwitten, zetmeel en de enzymen goed in contact met elkaar. De temperatuur in het maisch is gelijkmatiger. Ook zuurstofinslag in het wort is minimaal, omdat je niet hoeft te kl****n met bakjes en het overgieten van wort. Je voorkomt zo warme oxidatie van het wort en oxidatiesmaakjes in het bier.

 

Schematische weergave van de HERMS

 

Mijn HERMS

 

De installatie bestaat uit 3 ketels: de heetwatertank, de maisch/filterkuip en de kookketel. In de heetwatertank hangt een warmtewisselaar, dit is een rvs spiraal uit een tapkoeler, waar het wort doorheen kan stromen om warmte op te nemen uit het water. Deze doet na het koken dienst als koeler. In de maisch/filterkuip is een filterplaat gemonteerd en een sproeikop waaruit het opgewarmde wort of spoelwater rustig in het maisch terugstroomt zonder het filterbed te verstoren en zuurstof in te slaan.

De filterplaat onderin de maisch/filterkuip

 

In de kookketel had ik in eerste instantie een hopfilter gemonteerd. Dit was een geperforeerde koperen buis met sokjes van kaasdoek erover, die hop en uitgevlokte eiwitten tegen kan houden. Helaas bleek bij de eerste brouwsessie dat dit niet werkt, omdat de kaasdoek snel dichtslaat. Na nog een andere constructie met rvs gaas en een drijver te hebben uitgeprobeerd zonder succes, denk ik dat hevelen vanuit de kookketel de beste oplossing is. Het gekookte wort koel ik met de spiraal uit de heetwatertank, waarna ik het wort naar het gistingsvat pomp. In het gistingsvat belucht ik het wort met behulp van een aquariumpompje en een bruissteentje.

De ketels hebben een inhoud van iets meer dan 40 liter (groot genoeg voor een brouwsel van 25, misschien 30 liter) en komen van autobedrijf de Kinderen in Helmond (ondertussen zijn de gamellen uitverkocht). Het zijn oude gamellen van de bescherming burgerbevolking. De ketels zijn dubbelwandig. De binnenketel is van roestvast staal (rvs, inox), de buitenketel van gegalvaniseerd ijzer. Uit de kookketel en de heetwatertank is de onderste bodem gezaagd, zodat de rvs binnenketel direct gestookt kan worden. Aan de bovenkant van de buitenwand heb ik gaten geboord, zodat de hete lucht tussen de wanden door naar boven kan ontsnappen. Dit heeft een zeer efficiënte opwarming tot gevolg, omdat de hete lucht ook aan de wanden van de ketel warmte kan afgeven.

De verschillende onderdelen kunnen door middel van slangen met elkaar worden verbonden middels een soort messing gardena-koppelingen. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor hogedruklucht, maar ook geschikt voor waterige vloeistoffen tot 100 graden. De drie brouwketels staan op een houten frame.

 

De warmtewisselaar in de heetwatertank die ook dienst doet als wortkoeler. In de koperen buis zit tijdens het maischen en koelen een temperatuursensor

 

Een belangrijk onderdeel van een HERMS is de pomp. In eerste instantie wilde ik een wasmachinepomp gebruiken, maar al snel bleek dat deze niet voldoen. Wasmachinepompen kunnen het hoogteverschil tussen de heetwatertank en de maisch/filterketel van 1,4 meter niet overbruggen. Voor de brouwinstallatie heb je een magneetgedreven pomp nodig. Hierbij kan de verpompte vloeistof niet in contact komen met motoronderdelen en de kans op lekkage is nihil.

De enige goede kandidaat die ik in Nederland heb kunnen vinden, is een IWAKI pomp, die bij Iwaki-Nederland besteld kan worden. Het gaat om model MD15-R, die 174 euro ex. BTW kost (begin 2004). Deze pomp wordt in de VS ook veelvuldig gebruikt door amateurbrouwers en kan vloeistoffen tot 80 graden verpompen. Nadeel van deze pomp is, dat je die via een bedrijf bij Iwaki Nederland moet bestellen, omdat IWAKI niet direct aan particulieren levert.

Bij Morebeer.com in de VS kun je de (volgens hun opgave) ideale brouwpomp bestellen. Dit is een pomp van het merk March. Amateurbrouwers in de VS zijn zeer enthousiast over deze pomp. Ik heb er een besteld en in gebruik en ik ben niet minder enthousiast. De Europese versie die geschikt is voor 230V kost $155,--. Het grote voordeel van deze pomp is, dat hij geschikt is voor vloeistoffen tot meer dan 100°C. Er komen nog verzendkosten bij van iets meer dan $25,--. Met de lage dollarkoers ben je dan in totaal €145,-- kwijt (prijzen begin 2004).

De temperatuur in de heetwatertank en de maisch/filterketel kan ik meten met behulp van digitale thermometers. De sondes heb ik in een eenzijdig dichtgesoldeerde koperen buis geschoven, zodat zij niet direct in contact komen met water of wort. De meeste sondes kunnen daar namelijk niet goed tegen. Ik stook met twee aardgasbranders.

De installatie is zeer compact, al met al neemt hij ongeveer een halve vierkante meter in beslag. Dit komt doordat ik de maisch/filterketel op de heetwatertank heb geplaatst, waardoor de installatie maar twee ketels breed is. Bijkomend voordeel van deze opstelling is, dat het gefilterde wort onder vrij verval de kookketel in kan stromen, terwijl ik tegelijkertijd het spoelwater uit de heetwatertank naar de maisch/filterketel pomp. Zo heb ik maar één pomp nodig.

 

Filteren en spoelen. Het retourwort of spoelwater komt via deze constructie weer in de maisch/filterkuip

 

Al met al was het een hoop werk om de HERMS te bouwen, maar het resultaat mag er zijn. Weet waar je aan begint als je er ook een wilt maken, want de kosten lopen snel uit de klauwen. In totaal ben ik voor mijn installatie met alles erop en eraan zo''n €1000,-- kwijt. Dat betekent dus flink brouwen (en drinken) om de kosten terug te verdienen!

Het bouwen van de installatie vond ik erg leuk en ook zeer leerzaam. Ik weet nu alles van het solderen van koperen buizen, knieën, t-stukken, etc. Ik ben ongeveer twee weken in de kerstvakantie bezig geweest, elke dag een tot drie uur. Met het finetunen en afwerken ben ik nog eens een week bezig geweest.

Sinds mei 2016 ben ik ook de gelukkige eigenaar van een Grainfather brouwsysteem.

Voor de vergisting heb ik drie klimaatkasten: 2 koelkasten (waarmee ik kan koelen en verwarmen) en een klimaatkast onder het aanrecht (waarin ik alleen kan verwarmen). In deze laatste heb ik de wanden, de bovenkant en de bodem geïsoleerd met tempex van 8 cm dik en drie gloeilampen in de kast gemaakt. Achter elke gloeilamp staat een ventilatortje (van die computerventilatoren). Met een UT-100 thermostaat kan ik instellen bij welke temperatuur de lampen aan en uit moeten.

De temperatuursonde van de thermostaten plak ik aan de buitenkant op het gistvat, waarna ik isolatiemateriaal eroverheen plak. Zo meet ik de temperatuur van het gistende bier en niet die van de omgeving. Temperatuurgecontroleerd vergisten heeft de kwaliteit van mijn bieren enorm verbeterd en dat raadt ik dan ook iedereen aan. Zie ook DIT artikel.

 

Het gistingsvat in de klimaatkast

 

En hier een gistend bier in de klimaatkast. Het waterslot heb ik buiten de koelkast gemonteerd (gat in de bovenkant van de koelkast), zodat de vergisting te volgen is zonder de deur te hoeven openen en warmte of koude te verliezen.

 

Filmpje gemaakt door De Stentor naar aanleiding van het uitkomen van Verander water in bier

 

Gistende Alt in de klimaatkast:

BrouwHulp Eroica

Met BrouwHulp kun je recepten ontwikkelen, documenteren en uitwisselen. Het programma bevat onder andere de volgende functionaliteiten:

  • Aanpasbare databanken van vergistbare ingrediënten, hop, gist, overige ingrediënten, water, maischschema''s, brouwinstallaties en bierstijlen.
  • Recepten en brouwsels. Recepten kun je kopiëren naar brouwsels en omgekeerd.
  • Import van BeerXML en Promash receptbestanden.
  • Export naar BeerXML/BrouwHulp XML bestanden.
  • Export naar klembord als forum tabel.
  • Export naar klembord als html tabel.
  • Synchronisatie van databanken naar andere locatie (inclusief ftp-site).
  • Afdrukvoorbeeld logboekformulier en afdrukken logboekformulier.
  • Vergelijking van receptparameters met parameters van de gekozen bierstijl.
  • Invoer vergistbare ingrediënten in gewicht of als percentage van de stort.
  • Invoer van hop in gewicht of als bitterheidsbijdrage.
  • Automatische berekening van hopveroudering.
  • Verhoging en verlaging van de bitterheid door invoer van een IBU waarde, waarna hophoeveelheden worden aangepast.
  • Directe aanpassing van hoeveelheden, percentages vergistbare ingrediënten en bitterheidsbijdrage van de hop in de ingrediëntenlijst.
  • Ontwerp waterprofiel, automatisch en handmatig.
  • Schatting pH van het beslag op basis van wortkleur, waterprofiel en toevoegingen van melkzuur en brouwzouten.
  • Berekening toevoeging zuur of base om op de juiste pH van het beslag uit te komen.
  • Schatting van het eind SG.
  • Automatische doorrekening van high-gravity brouwsels.
  • Automatisch doorrekenen van het virtuele begin SG bij toevoegen van suiker in het gistvat.
  • Temperatuurberekeningen maischen.
  • Berekening volumes in brouwketels aan de hand van aantal centimeters onder de rand dat het vloeistofoppervlak is.
  • Berekening hoeveelheden infusiewater en decoctiehoeveelheden.
  • Berekening waterhoeveelheden.
  • Bijhouden vele metingen tijdens de brouwdag, vergisting en verpakken.
  • Timers voor het maischen en het koken. Stopwatch voor overige te klokken zaken.
  • Berekenen giststartergrootte of hoeveelheid benodigde gedroogde gist.
  • Automatisch en handmatig ontwerp getrapte giststarters.
  • Analysegrafieken van alle recepten of brouwsels van een bierstijl.
  • Importeren van TControl logbestand en weergave in grafiek, ook in het logboek.
  • Invoer van proefnotities van de gebrouwen bieren.
  • Invoer van notities tijdens of na de brouwdag.
  • Bijhouden inventaris.
  • Afdrukken inventarislijst.
  • Voorraad ingrediënten zichtbaar in ingrediëntenlijst van recepten.
  • Afdrukken checklist voor de brouwdag.
  • Sorteren brouwsels op volgnummer/code en naam, op bierstijl en op brouwjaar en -maand.
  • Sorteren van recepten op volgnummer/code en naam en op bierstijl.
  • Instelmogelijkheden voor onder andere databanklocatie, bitterheids- en kleurberekeningsmethode.
  • Omrekening SG naar graden Plato en Brix en omgekeerd, zowel voor als tijdens en na gisting.
  • Refractometerberekeningen.
  • Temperatuurcorrectie hydrometer.
  • SG berekeningen bij toevoegen van water en suiker.
  • Aparte invoer bij verpakken voor flessen en fusten.
  • Berekenen hoeveelheid toe te voegen bottelsuiker.
  • Berekenen benodigde druk bij geforceerd carboniseren van fusten.
  • Afdrukken overzicht van brouwsels tussen twee datums of tussen twee volgnummers/codes.
  • Import van eigen brouwerij logo, die vervolgens wordt afgedrukt op alle uit te printen formulieren.
  • De Cloud: recepten in XML- of Promash formaat die bij berichten op het Hobbybrouwen forum worden geplaatst, komen automatisch in de cloud terecht. Je kunt deze recepten bekijken en naar je eigen databank kopiëren
  • Je kunt kiezen of je het extract wilt zien als SG of als graden Plato.
  • Analysegrafieken maken (X-Y grafieken en histogrammen) van je brouwsels. De X-Y grafieken geven de beste lineaire, polynoom, macht of exponentiële fit weer.
  • Analyses maken met neurale netwerken. De voorspellingen die het neurale netwerk maakt, zie je vervolgens bij je brouwsels terug.
  • Grafieken van eigenschappen van ingrediënten.

 

BrouwHulp wordt geleverd met een goed gevulde databank van vergistbare ingrediënten, hoppen, gisten, waterprofielen, maischschema''s, bierstijlen én recepten. Van elke bierstijl is er minimaal 1 en meestal meer dan 1 recept. BrouwHulp bevat, kortom, een schat aan mogelijkheden.

Momenteel is er een Windows versie en een Linux 64 bits versie. De Linux versies worden verspreid als deb installatie bestand.

Waarschuwing

WAARSCHUWING. Het kan zijn dat je een melding krijgt dat er een virus in het installatiebestand van BrouwHulp zit. Dit is echter niet het geval. Deze melding wordt gegenereerd omdat BrouwHulp nog maar weinig is gedownload. Sommige anti-virusprogramma''s zetten het bestand daarom uit voorzorg in quarantaine. Je kunt het installatiebestand daar weer veilig uithalen en BrouwHulp installeren. 

Downloaden

Download BrouwHulp voor Windows. Bij het voor de eerste keer opstarten van BrouwHulp wordt er een map brouwhulp in My Documents aangemaakt. Hierin staan alle databankbestanden en een handleiding.

BrouwHulp 5.3 voor Windows

Download BrouwHulp voor Linux als deb bestand. Na installatie staat de handleiding in de map /usr/share/doc/brouwhulp. Bij het voor de eerste keer opstarten van BrouwHulp wordt er in je thuismap een map .brouwhulp aangemaakt met alle databankbestanden. Deze versie is gecompileerd voor qt en werkt het best op Linux versies met KDE of LXQt als grafische omgeving.

BrouwHulp 5.3 voor Linux 

WAARSCHUWING: er is een probleem met het Breeze bureaubladthema van Kubuntu 15.10. In dit thema zit een bug waardoor tekstlabels niet zichtbaar zijn. Na het kiezen van een ander bureaubladthema is dit probleem verholpen.

Je kunt de handleiding ook hier downloaden:

Introductie BrouwHulp Eroica

 

ADDENDA

Hieronder vind je een aantal tabellen met ingrediënten die niet in de originele databank van brouwhulp zitten. Je kunt deze in de betreffende databank importeren. Klik op de link met de rechter muisknop en selecteer "opslaan als".

De Swaen mouten

Kandijsiropen Candi Syrup Inc.

Gozdawa gisten

Mangrove Jack's gisten

White Labs gisten

Imperial Yeast gisten

Bulldog gisten

 

Schermafdrukken

 

BrouwHulp kent brouwsels en recepten. Brouwsels zijn recepten die je zelf gebrouwen hebt. Recepten kunnen recepten zijn die je zelf vaker brouwt, maar ook recepten van derden die je als inspiratiebron in je database wilt hebben.

 

Je kunt de recepten en brouwsels sorteren op volgnummer (code) en naam, op bierstijl en op brouwdatum (jaar en maand):

 

Voor alle ingrediënten is een databank. Bij het maken van een recept zoek je je ingrediënten daarin op. De zoekfunctie is daarbij handig:

 

 

Mouten voeg je in als gewicht of als percentage in de stort.

Eenmaal ingevoerd, kun je de hoeveelheden van ingrediënten gemakkelijk wijzigen door op de hoeveelheid te klikken. Er verschijnt dan een invoerveld waarin je de nieuwe waarde direct kunt intoetsen of verhogen of verlagen middels de pijltjes:

 

 

Als je de vergistbare ingrediënten invoert door een begin SG en percentages in de stort in te vullen, kun je het percentage aanpassen:

 

Bij de hop kun je de bitterheidsbijdrage aanpassen en de hoeveelheid verandert dan automatisch:

 

Je kunt kiezen uit een aantal voorgedefinieerde maischschema''s (die je naar hartelust kunt aanpassen) of gewoon handmatig stappen definiëren:

 

Voor de brouwdag kun je van je brouwsel een checklist afdrukken, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.

 

Als je brouwsel in het fust of de fles zit en je hebt hem geproefd, dan kun je een volledig logboekformulier afdrukken:

 

Brouwsels en recepten kun je filteren op ingrediënten. Wil je bijvoorbeeld alle brouwsels zien waarin een mout is gebuikt, dan geef je de naam van de mout op en alleen de recepten waar die mout in zit worden getoond, maar je kunt ook zoeken op productcode van de gist:

 

Je kunt een overzicht maken van je brouwsels. Hierbij kun je een lijst maken van brouwsels tussen twee brouwdatums of tussen twee volgnummers:

 

Je kunt de database plaatsen waar je wilt op je harde schijf of het netwerk en tevens synchroniseren met een andere locatie, zoals een ftp-site of een andere map, schijf, usb-stick of netwerklocatie:

 

Met de gistkweek wizard kun je getrapte giststarters automatisch berekenen: