Brouwerij Het Witte Paard is in 2004 ontstaan als Serrebrouwerij Het Witte Paard in ons vorige huis in Arnhem. De oudst bekende brouwerij in deze stad heette Het Witte Paard en het leek mij wel aardig om deze naam in ere te houden. Om vragen voor te zijn: er is geen connectie met welke prins dan ook. Lees hier iets meer over de oude Arnhemse brouwerij. Brouwerij Het Witte Paard is een hobbybrouwerij. Er wordt dus geen bier verkocht en er zijn geen etiketten.

Na onze verhuizing naar Zutphen in oktober 2007 bleef de naam gehandhaafd. Alleen de Serre verdween uit de naam, omdat er niet meer gebrouwen wordt in een serre. Bij ons nieuwe huis staat een stenen garage van 10 bij 3 meter, waarvan de helft geannexeerd is om te dienen als brouwerij. De brouwerij is ondertussen klaar en het is een waar genot om een speciale ruimte te hebben waarin ik kan brouwen, vergisten, bottelen enzovoort. Ook heb ik een aantal klimaatkasten gemaakt, zodat ik temperatuurgecontroleerd kan vergisten.

De brouwinstallatie van Het Witte Paard is een HERMS (Heat Exchanging Recirculating Mash System). Dergelijke systemen zijn in de VS ontwikkeld en daar veel in gebruik. Op deze site kun je meer lezen over mijn HERMS en hoe deze werkt. Ik brouw er sinds 2004 mee en ben zeer tevreden over het brouwgemak en de resultaten. Sinds mei 2016 heb ik een Grainfather brouwinstallatie. De HERMS wordt af en toe nog gebruikt als ik met vrienden brouw.

In de tweede aflevering van BrouwTV kun je mij aan het werk zien:

 

 

Op deze site kun je BrouwHulp vinden, een geavanceerd programma om recepten mee te ontwikkelen en een logboek bij te houden van je brouwsels. Er zijn twee versies: een versie voor Windows en een versie voor Linux. BrouwHulp wordt op dit moment niet meer verder ontwikkeld door mij. Ik heb BrouwHulp overgedragen aan een aantal programmeurs op het Hobbybrouwen forum en de code is open source geworden. Kijk voor meer informatie op het forum. Overigens doet de versie die je op deze site vindt het nog steeds uitstekend.

Behalve brouwer van Het Witte Paard ben ik ook één der Vier Broeders, de beroemde hobbybrouwerij die tot voor kort in Arnhem stond. Recent is de Vier Broedersbrouwerij ook hier naartoe verhuisd.

Brouw je zelf ook bier, of wil je dat gaan doen, koop dan mijn nieuwe boek Verander water in bier. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt om thuis een uitstekend bier te brouwen. Gevorderde brouwers vinden er veel achtergrondinformatie en nieuwe inzichten.

Ga ook naar Hobbybrouwen.nl. Op deze site vind je, naast veel informatie over zelf bier brouwen, het beste Nederlandstalige bierbrouwforum in het bekende deel van het universum. Op het forum loop je de kans uitstekende adviezen te krijgen van ervaren hobbybrouwers, dus meld je aan en wordt lid. Dat kost niets en levert je gegarandeerd veel op. Wil je mij vragen stellen, doe dat dan via het forum, zodat ook anderen iets kunnen hebben aan de vragen en antwoorden. Ik heb geen tijd om alle mails (snel) te kunnen beantwoorden.

Toen ik nog in Arnhem woonde, was ik (bestuurs)lid van het Maasland Thuisbrouwers Genootschap in Oss. In Zutphen was geen hobbybrouwclub, maar samen met andere enthousiastelingen uit Zutphen en de wijde omgeving heb ik in 2008 een nieuwe club opgericht: Brouwersgilde "De Roode Toren" te Zutphen. Clubavonden vinden eens per maand plaats (behalve in juli en augustus) in de Stadsbrouwerij te Zutphen. Er is momenteel ledenstop. Hier vind je een artikel uit de Stentor over het begin van De Roode Toren.

En ten slotte: behalve brouwen heb ik nog meer hobby's, waaronder ligfietsen. Je vindt op deze site ook artikelen hierover. Rijden op een ligfiets is wat mij betreft de ultieme vorm van verplaatsing. Comfortabel, fantastisch uitzicht op de omgeving, relaxed. Toen ik eenmaal eens op een ligfiets gereden had, wilde ik niets anders meer. Regelmatig maak ik tochten van tussen de 50 en 100 km zonder zadelpijn en andere lichamelijke ongemakken en met een prachtig uitzicht op het landschap. Wat wil je nog meer?

Veel plezier met deze site.

 

Terugkijkend in mijn aantekeningen van bieren gebrouwen met allerhande saisongisten, komt een opmerking steeds terug: deze gist haalt het niet bij de Dupont-gist. Hoewel de Mangrove Jack's saisongist nog wel gaat (al vreet hij hoparoma's op), komen de andere korrelgisten mij toch wat eendimensionaal over. Gezien eerdere ervaringen met de Dupont-gist, was ik toch altijd wat huiverig om deze gist te gebruiken. Regelmatig bleef het bier bij een SG van rond 1,030 hangen en ging daarna tergend langzaam verder bij opstoken tot 30°C.

Maar wie een lekker bier wil, moet pijn lijden. Dus ik deed opnieuw een poging. Deze keer met de Dupont-gist van Whitelabs, de WLP 565. Tijd om een giststarter te maken had ik niet én mijn magneetroerder heeft de geest gegeven, dus ik voegde aan 26 liter wort met een begin SG van 1,054 3 zakjes gist toe. Een flinke investering, maar ja, wie een lekker bier wil, moet soms ook financieel pijn lijden. En het resulterende bier is nog altijd vele malen goedkoper dan bier op een terras.

Meer gist dan normaal voor een bovengistend bier, extra gistvoeding, intensief beluchten en een warme start van de vergisting zouden, volgens berichten van ervaringsdeskundigen, genoeg moeten zijn om het stokken bij 1,030 te voorkomen. Ik startte de vergisting bij 27°C en liet het gistende bier rustig opwarmen naar 29°C, ervoor wakend dat de temperatuur zou dalen. En jawel: binnen een week was het SG gedaald naar 1,003. Het bier staat nu te koelen, komende week ga ik bottelen. De gist ga ik oogsten voor een sterke saison geïnspireerd op de Avec les bon Voeux.

De saison die ik heb gemaakt heeft 20% roggemout in de stort, 20% tarwemout en de rest pilsmout. Begin SG was 1,054. Ik heb gehopt met Magnum voor de bittering, E.K. Golding voor de smaak en E.K. Golding en Styrian Golding voor het aroma. Berekende bitterheid is 35 IBU.

In februari 2022 heb ik een Grainfather G40 besteld, de nieuwe loot aan de Grainfatherboom. Hoewel ik zeer tevreden ben over de G30, was ik toch toe aan een upgrade. Waarom? Tot nu toe had ik twee installaties in mijn brouwerij staan: de Grainfather G30 en de HERMS. Als ik met de Vier Broeders brouw, maken we 50 liter bier en dat gaat niet in de Grainfather G30 alleen. Maar twee installaties nemen wel veel ruimte in beslag. Daarnaast gaat in de G30 maar maximaal 8 kg mout, dus 25 liter van een zwaar bier gaat niet lukken. De Grainfather G40 lost deze problemen op: er gaat veel meer mout in (maximaal 13 kg) en je kunt er meer bier mee brouwen (40 liter, maar waarschijnlijk wel ietsje meer). De G40 kan dus ook meer graan en meer volume aan dan de HERMS.

Dus na 18 jaar trouwe dienst, gaat de HERMS weg. De G30 is naar een van de Broeders gegaan die ook solo brouwt en wat kleinere batches maakt. Voor hem voldoet de G30 uitstekend.

 

 

 

WIFI

De controller van de G40 werkt niet met een Bluetooth-verbinding, zoals die van de G30, maar met WIFI. In de brouwerij heb ik echter geen WIFI en de afstand is te groot om met een WIFI extender vanuit huis de brouwerij te bereiken. Ik heb dit probleem voorgelegd aan de helpdesk van Grainfather en zij vertelden me dat het ook werkt met een WIFI hotspot die je op de mobiele telefoon aanmaakt. Wel moet je de eerste keer, bij het instellen van de WIFI op de controller en in de Grainfather Connect app een tweede telefoon gebruiken. Op de telefoon die je voortaan gebruikt bij het brouwen maak je een WIFI hotspot aan, de tweede telefoon gebruikt die hotspot. Vervolgens open je op de tweede telefoon de Grainfather Connect app en voegt daarin de Grainfather G40 toe. De G40 staat dan al aan. Verder gaat het identiek aan het proces wanneer je een gewone WIFI verbinding gebruikt. Fijn dat dit kan en hulde voor de helpdesk van Grainfather.

 

Schoonmaken

Nadat ik hem kreeg heb ik de G40 eerst maar eens schoongemaakt en doorgespoeld. Op de foto hieronder zie je de ketel met 50 liter water erin. 50 liter wort koken moet dus mogelijk zijn met dit systeem. Als de moutkorf erin zit, moet je rekening houden met een maximaal volume (water + graan) van ongeveer 45 liter.

 

 

Na het eerste brouwsel op de G40, zal ik dit artikel uitbreiden met ervaringen en foto's. Het eerste brouwsel zal een RIS worden met 12 kg mout en een eindvolume van 26 liter. Het begin SG moet 1,100 worden. Gelijk een goede test dus van wat deze G40 aan kan.

Eerste brouwsels

De eerste vijf brouwsels in de G40 zitten erop en ik ben heel tevreden. Het brouwen gaat als een zonnetje en schoonmaken is nog eenvoudiger dan het schoonmaken van de G30. Dit is vooral het geval omdat de uitlaat in de G40 onderin de bodem zit en niet zoals bij de G30 ergens aan de zijkant een paar centimeter boven de bodem. Opwarmen gaat veel sneller dan in de G30 door het hogere vermogen. Toch brandt de G40 niet aan, wat nog wel eens gebeurde in de G30, vooral bij gebruik van hoge percentages tarwe en/of haver. Ook bij het laatste bier, een witbier met 50% tarwe, brandde er niets aan.

De filterplaat op de bodem werkt heel goed in het tegenhouden van eiwitten en hopresten (ook bij gebruik van hoppellets) en dit is een hele verbetering ten opzichte van het filtertje in de G30. Even whirlpoolen en er vormt zich een mooie kegel op de bodemplaat (zie foto hieronder). De brokken die je ziet liggen zijn brokken sinaasappelschil.

 

 

Ook het brouwen met 12,5 kg mout ging uitstekend, al viel me het rendement wat tegen (slechts 65%). Bij de andere, lichtere brouwsels zat het brouwzaalrendement tussen de 75 en 83% en dat is prima. Wat mee kan spelen is, dat de retourslang tegen de binnenkant van de moutkorf ligt en het uitstromende wort direct door de gaten aan de zijkant van de moutkorf weg kan stromen zonder door het filterbed te zakken. Dit zal vooral spelen bij zwaardere bieren met een dik filterbed en daardoor een hoge doorstroomweerstand. Daarom heb ik bij het laatste brouwsel een koperen ring gebruikt met gaten aan de bovenkant. Deze ring ligt op het filterbed en het wort wordt zo mooi verdeeld over het moutbed (zie foto). Dit werkte uitstekend. Het witbier wat ik met deze aanpassing heb gebrouwen (met 50% tarwevlokken) filterde goed en het brouwzaalrendement was 80%.

 

 

Al met al ben ik heel blij met de G40.

Afvallen bij het brouwen. Je een wielerheld wanen tijdens het mout pletten. Het kan. Met de Trap je te moutpletter™.

Nooit meer schroten met de hand of met een energievretende electromotor, maar eerlijk op beenspierkracht. Weg met het sportschoolabonnement! Gewoon meer brouwen voor een respectabele kuitomvang.

 

 

De Trap je te moutpletter™ heeft een graanbak waar gemakkelijk 15 kg mout in kan, zodat je niet hoeft af te stappen tijdens het pletten. Het verzet is iets meer dan 1:1, voor een snelle schroting zonder een te zware inspanning en met een optimale rotatie. De Trap je te moutpletter™ is demontabel en kan eenvoudig tegen een muur worden weggezet. Je kunt met deze molen ongeveer 2 kg mout per minuut pletten.

Als schrootmolen kan elke walsen- of schijvenmolen worden gebruikt. In het hierboven getoonde voorbeeld is een Maltmill™ gebruikt. Op de as is een kettingblad gemonteerd.

En hier een filmpje waarin hij in gebruik is: 

 

 

En zo staat ie in de brouwerij